Mainos

Autokauppa jatkaa nousuaan

Suomalaiset vaihtavat menopeliä siihen malliin, että autokaupan huiman 80-luvun vuosikeskimyynti on ylittymässä. Sekä käytettyjen että uusien autojen kauppa on selvässä kasvussa seitsemättä vuotta. Autoalan keskusliiton ennakkotietojen mukaan käytettyjen autojen kauppa kasvoi tammi-helmikuun aikana viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 5,1 prosenttia.

Kaikkiaan viime vuonna reilut miljoonaa käytettyä menopeliä vaihtoi omistajaansa, mutta automyymälöiden kautta vain 250 000. Myös uusien autojen kaupassa on vuodenvaihteen jälkeen näkynyt selvä piikki, joka selittyy vain osin joulukuisten myöhästymisestä tammikuulle.

Tammi-helmikuussa rekisteröitiin uusia autoja 15,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan alkuvuoden aikana saatiin kaupaksi 41 100 uutta autoa.
-Kaikki mittarit osoittavat voimistuvaa, mutta maltillista kymmenen prosentin kasvua. Vuoden 1989 huippumyynnin tasolla ei vielä olla, mutta koko 80-luvulta laskettu keskimääräinen vuosimyynnin taso on vihdoinkin ylittymässä henkilöautojen osalta, summaa Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Harri Nykänen.

Uusista henkilöautoista neljännes dieselkäyttöisiä

Henkilöautoja myytiin hyvin koko 80-luvun kehittyneessä autokaupassa vuositasolla keskimäärin 139 000. Pahiten uusien autojen kauppa sukelsi laman takia vuonna 1993, jolloin henkilöautoja ostettiin koko vuoden aikana vain 53 000, eli vain reilu kolmannes verrattuna huippuvuoden 1989 lukumäärään 177 000. Ammattiautoissa dieselkäyttöisten osuus on pysynyt 90-luvulla jotakuinkin vakaana, mutta viime aikoina bensan hinnannousu on saanut yksityiskäyttäjät innostumaan dieselmalleista. Yksityiskäyttöön rekisteröityjen dieselautojen osuus kasvoi alkuvuonna huimat 60,4 prosenttia. Yli 25 prosenttia uusista henkilöautoista oli dieseleitä.

Satunnaisten optiomiljonäärien pröystäilyostoksista huolimatta henkilöautojen merkkikohtainen menekkilista ei ole Autoalan keskusliiton mukaan suuria muutoksia 90-luvun aikana kokenut. Yli kymmenen prosentin markkinaosuuteen pääsevään kärkinelikkoon kuuluvat yhä Volkswagen, Toyota, Opel ja Ford.

Myynnin volyymit suurimmat Etelä-Suomessa

Työtä Uudenkaupungin autotehtaassa

Maakunnittain tarkasteltuna autokauppa porskuttelee myötämäessä erityisesti Etelä-Suomessa. Kauppa on volyymiltään suurinta Uudellamaalla, missä autojen ensirekisteröinneistä tehdään noin kolmannes. Alkuvuonna suhteellista kasvua oli eniten Pirkanmaalla, 31 prosenttia. Perinteisesti lukumäärissä pienimmän myynnin seuduilla kuten Lapissa ja Kainuussa kasvu on ollut vaatimattomampaa, mutta Etelä-Pohjanmaalla myynti oli alkuvuonna poikkeuksellisesti puolen prosentin verran miinusmerkkistä edellisvuotiseen verrattuna.
-Periaatteessa alkuvuoden myynti antaa hyvin osviittaa loppuvuoden myyntiodotuksille. Kauppiaat ovat optimistisia, sillä he odottavat, että tänä vuonna menee kaupaksi ainakin 142 500 henkilöautoa, sanoo Nykänen.

Rahassa mitattuna uusien autojen kauppa pyörii vuositasolla 19,7 miljardissa markassa, käytettyjen ainakin 18 miljardissa. Eniten autoja ostetaan ja vaihdetaan vuodenvaihteen ja alkukesän aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.