Mainos

Autoja kaupaksi tänä vuonna 110 000 kappaletta?

Viime vuonna Suomessa myytiin noin 104500 uutta henkilöautoa. Kasvu edellisvuodesta oli noin 9 prosenttia. Edellisen kerran 100000 auton raja rikkoutui vuonna 1990. Silloin rekisteriin vietiin 139000 autoa.

Automyynnin odotetaan kasvavan maltillisesti myös tänä vuonna. Autoalan tiedotuskeskuksen arvion mukaan tänä vuonna myytäneen 110000 uutta henkilöautoa.

Autojen menekkiä on lisännyt talouden elpyminen. Aiempien vuosien tapaan uusien autojen myynti oli erityisen vilkasta joulukuussa, jolloin uusia autoja ostettiin 20 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten joulukuussa.

Henkilöautoja rivakammin lisääntyi paketti- ja kuorma-autojen myynti. Pakettiautoja myytiin lähes 32 ja kuorma-autoja hieman päälle 15 prosenttia enemmän kuin vuosi aiemmin.

Yhteisöjen käyttöön rekisteröityjen henkilöautojen määrä lisääntyi noin 12 prosenttia lähes 42600 autoon. Tämä on jo 41 prosenttia uusien autojen myynnistä. Myös dieselautojen markkinaosuus lisääntyi hieman. Nyt niiden osuus henkilöautomyynnistä on lähes 15 prosenttia.

Pohjois-Karjalassa myynti väheni

Lääneistä vilkkaimpaan myyntiin päästiin Uudellamaalla, jossa uusia henkilöautoja myytiin lähes 14 prosenttia enemmän kuin vuosi aiemmin. Mukana ei ole Helsinkiä, joka sijoittui viidenneksi 9 prosentin lisäyksellä.

Kakkonen oli Turun ja Porin lääni lähes 11 prosentin nousulla. Kolmantena oli Vaasa, jossa myynti lisääntyi kymmenisen prosenttia. Ainoastaan Pohjois-Karjalassa myynti vähentyi. Vähennys edellisvuodesta oli 2,5 prosenttia.

Vanha kärki

Uusista autoista runsaat 37 prosenttia oli saksalaisia. Japanilaisten autojen osuus oli 17 ja ranskalaisten 14 prosenttia. Valmistajamaiden kärki pysyi muuttumattomana vuodesta 1996.

Eniten rekisteröity automerkki oli saksalainen Volkswagen, joita ostettiin 13800 kappaletta. Sen myynti lisääntyi lähes 7 prosenttia edellisvuodesta. Sitä seurasivat saksalainen Opel ja japanilainen Toyota.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.