Mainos

Autoille tulossa päästövero

Arvioiden mukaan autojen päästövero on voimassa aikaisintaan vuonna 2009.

Valtiovarainministeriö valmistelee verouudistusta, jossa auton hiilidioksidipäästöt määräisivät autoveron suuruuden.

Päästövero uskotaan kannustavan ihmisiä ajamaan uudemmilla ja ympäristöystävällisillä autoilla.

- Ympäristönäkökohdat nousevat nyt kaikkein tärkeimpään rooliin eli ne autot, jotka päästävät vähemmän hiilidioksidipäästöjä ilmaan ja toisaalta, jotka kuluttavat myös vähemmän, niitä on tarve suosia. Se on osa ilmastomuutokseen vastaamista, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma uskoo.

Uudistukselle löytyy tukea

Uudistuksella on laaja poliittinen tuki. Tämän päivän Kauppalehti Vipissä puoluejohtajat haluavat muuttaa autoverotusta niin, että autot halpenisivat, mutta auton käyttö kallistuisi.

MTV3:n vaalikoneen 1300 kansanedustajaehdokkaasta peräti 950 vastaajaa siirtäisi verotusta auton hankinnasta auton käyttöön.

Autoverotus tuo valtiolle vuodessa yli 500 miljoonan euron tuotot. Tämän summan valtio aikoo kerätä jatkossakin. Jos uudet autot halpenevat, vanhojen autojen käyttömaksut nousevat.

- Ei voida rajusti nostaa näiden vanhojen autojen käytössä olevien autojen maksuja senkään takia, että siellä on paljon pienituloisia ihmisiä, joille liikkuminen on välttämätöntä. Senkään takia tässä ei ole mitään äkillisiä muutoksia odotettavissa, Heinäluoma kertoo.

Heinäluoma haluaa edetä maltillisesti, jotta veromuutos ei vaikeuttaisi autokauppaa. Heinäluoman mukaan autojen päästövero on voimassa aikaisintaan vuonna 2009. Autokauppa on valmis muutokseen nopeamminkin.

- Autokauppa on valmis vaikka heti, mieluummin kertarysäys kuin ainainen kitinä, toimitusjohtaja Pekka Puputti Autotuojat ry:stä heittää.

Kitinä jatkuu vielä muutaman vuoden, sillä päästövero edellyttää monimutkaisia tietojärjestelmiä, joilla lasketaan eri automallien hiilidioksidipäästöjä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.