Mainos

Autoilijoiden matkapuhelinkielto viivästyy

Autoilijoiden kännykkäkielto tulee voimaan myöhemmin kuin alunperin suunniteltiin. Kielto astuu voimaan vasta ensi vuoden alusta.

Auton kuljettajia kielletään pitämästä matkapuhelinta kädessään ajon aikana. Kielto tulee kuitenkin voimaan vasta ensi vuoden alusta, eli hieman myöhemmin kuin alun perin oli kaavailtu. Eduskunnan liikennevaliokunta viimeisteli tänään kantansa auton ja muiden moottoriajoneuvojen kuljettajien kännykkäkieltoon.

Kielto merkitsee sitä, että matkapuhelimeen puhuminen ajon aikana edellyttää ns. hands free -toimintoa.Tällainen laite mahdollistaa puhelimen käyttämisen ilman, että kuljettajan täytyy pitää sitä kädessään. Osa ammattiliikenteen kuljettajia saa lisäaikaa matkapuhelimen käsikäyttöön vuoden 2005 alkuun asti. Poikkeusjärjestely koskee lähinnä niitä maaseudun takseja, joilla tilausjärjestelmä toimii matkapuhelinta käyttäen. Sama siirtymäaika koskee ns. kutsujoukkoliikenteen kuljettajia. Siinä kysymys on esimerkiksi tilanteista, joissa taksi poimii samalla ajolla useita asiakkaita.

Liikennevaliokunnan saaman selvityksen mukaan vuosina 1991-2001 tapahtui 30 sellaista kuljettajan tai matkustajan kuolemaan johtanutta onnettomuutta, joissa matkapuhelimen arvioitiin vaikuttaneen onnettomuuden syntyyn.

Eduskunnan täysistunnon käsittelyyn lainmuutos tulee aivan lähiaikoina. Hallitus olisi halunnut, että laki tulee voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty.

Liikennevaliokunta perustelee myöhäisempää voimaantuloa sillä, että autoilijoille annetaan aikaa ns. hands free -toimintojen hankkimiseen. Liikennevaliokunta oli yksimielinen asiasta lukuunottamatta Annika Lapintietä. Hän haluaisi lainmuutoksen voimaan jo ensi kesäkuussa eikä sallisi siirtymäaikoja millekään ryhmälle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.