Mainos

Autoilija, nyt erityisen valppaana – hirviä maanteillä

Hirvet liikkuvat omia reittejään vuodesta toiseen. Siksi niiden aiheuttamat vaaranpaikat tunnetaan hyvin liikenteessä ja ne on hirvivaaramerkein merkitty.

– Hirvivaaramerkkiä kannattaa noudattaa. Varoitusmerkeillä tapahtuneilla tiealueilla on tapahtunut hirvikolareita. Hirvet kulkivat reittejään jo tuhansia vuosia sitten, eivätkä ne niitä helposti muuta, muistuttaa Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kare Ojaniemi muistuttaa.

Hirvenmetsästysajan hirvikolareista ei ole tehty tilastotutkimuksia, mutta selvää on, että metsästys muuttaa eläinten käyttäytymistä.

– Ensinnäkin hirvet liikkuvat yllättäviä reittejä, kun niitä ajetaan. Toiseksi hirveä ajava koira saattaa rynnätä tielle, eläimet kun eivät liikennesääntöjä noudata, vaikka hirviporukat kyllä osaavat ottaa liikenteen hyvin huomioon, sanoo Liikenneturvan aluepäällikkö Reijo Tarkiainen Kuopiosta.

Liikenneturvan neuvo autoilijoille onkin, että nyt on syytä erityiseen valppauteen.

– Jos hirven havaitsee, niin tärkeintä on laskea nopeutta heti mahdollisimman nopeasti omalla kaistalla pysyen. Väistäminen on aina toissijainen keino, johon kannattaa turvautua vasta jos jarruttaminen ei auta, neuvoo Tarkiainen.

– Jarruttaminen kannattaa aloittaa reilusti, sillä siitä aiheutuu ääntä, johon hirvi reagoi. Usein on käynyt niin, että jarruttamisen aiheuttamat äänet kuultuaan hirvi on paennut takaisin metsään. Ja jos onnettomuus tapahtuu, niin mitä hiljaisempi vauhti sitä parempi, summaa Tarkiainen.

Varoita muita tiellä liikkujia

Sen lisäksi, että yritetään itse välttää onnettomuus, on viisasta varoittaa myös muita.

– Paras varoitus on nopeatempoinen valojen välkyttäminen. Siitä jokainen autoilija ymmärtää varmasti, että jotakin erikoista on edessä. Vastaantulijoille välkytellään pitkiä ja takana tulevia varoitetaan pumppaamalla jarruvalolla nopeaan tahtiin.

Hätävilkkuja ei kannata hirvistä varoittaessaan käyttää.

– On käynyt niinkin, että hirvet havaitessaan autoilija on vähentänyt nopeutta ja laittanut hätävilkut päällä. Takaa tuleva on ymmärtänyt asian auton rikkoutumiseksi ja nopeutta vähentämättä ohittanut hirvistä varoittaneen edellä ajajan, perustelee Tarkiainen hätävilkkujen hylkäämistä hirvitilanteissa.

Hirvenmetsästys alkaa huomenna. Vuoden loppuun kestävässä jahdissa kaadetaan noin 40 000 hirveä, arvioi Suomen riistakeskus. Hirvilupia myönnettiin tänä vuonna kolmanneksen vähemmän kuin viime vuonna. Vaikka jahdin saa aloittaa huomenna, useat metsästysseurat lähtevät metsään vasta lokakuun puolivälissä.

Aivan pohjoisimmassa Suomessa hirvikausi alkoi jos syyskuun alussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.