Autoilija, näin huolehdit autosi kuntoon ennen pitkää matkaa

Talvilomat näkyvät jälleen teillä, kun perheet pakkautuvat suksien kanssa autoon. Jotta pitkäkin ajomatka taittuisi turvallisesti, on auton oltava kunnossa ja kuljettajan valppaana. Renkaiden kunto ja järkevä ajotapa ovat perusasioita, joita ei pidä lomatohinassakaan unohtaa.

Ennen lomaa auto on syytä käyttää perushuollossa. Silti ennen lähtöä kannattaa vielä itse kurkata konepellin alle ja varmistaa, että kaikki on kunnossa.

– Öljyjen riittävyys, tuulilasinpesu- ja jäähdytinnesteen pakkaskestävyys, ohjaintehostimen ja jarrunestesäiliön nesteet sekä akun toiminta ovat sellaisia asioita, jotka ainakin kannattaa tarkistaa, Continental Rengas Oy:n ajoturvallisuuskouluttaja Arto Grönroos ohjeistaa.

Kun auton toimintavarmuus tekniikan puolesta on varmistettu, on syytä suunnata katse ja ajatus tienpintaan. Talvisilla teillä renkaiden kunnon merkitys korostuu.

– Nuorena poikana luulin, että kaikki renkaat ovat mustia ja pyöreitä, kunnes työni kautta olen saanut oppia, että niissä on valtavasti eroja. Kahdella uudella renkaalla voi olla jarrutusmatkassa jopa parinkymmenen metrin ero, Grönroos toteaa.

Lisää ilmaa pakkasella

Grönroos suosittelee Suomen teille pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltuja talvirenkaita. Jotta rengas on turvallinen, on siinä oltava riittävästi urasyvyyttä jäljellä. Sen voi itse näppärästi tarkistaa kahden euron kolikkoa apuna käyttäen.

– Kolikko asetetaan renkaan pääuraan, ja jos sen hopeareunus peittyy selkeästi, ovat renkaat hyväkuntoiset. Eli silloin puhutaan vähintään 4 millimetrin urasyvyydestä.

Pelkät hyväkuntoiset renkaat eivät vielä kuitenkaan riitä.

– Lomalle lähtiessä auto on täynnä tavaraa, joten renkaiden ilmanpaineisiin täytyy kiinnittää huomiota. Kannattaa noudattaa auton ohjekirjasta löytyviä ilmanpainesuosituksia, mutta erityisesti kovalla pakkasella voi suosituksiin lisätä noin 0,4 baria ilmaa. Oikeat ilmanpaineet takaavat, että rengas toimii tarkoituksenmukaisesti ja kuluttaa vähemmän polttoainetta.

Polttoaineenkulutuksen vähentäminen on asia, joka kiinnostaa monia varsinkin pitkällä matkalla.

– Kannattaa suunnitella reitti etukäteen ja ennakoida pysähtymispaikat. Tasainen ajotapa on paras keino taloudelliseen ajamiseen.

Grönroos kehottaa unohtamaan aikakilpailun tiellä, sillä aikasäästöt ovat usein hyvin mitättömiä.

– Ei ole mitään järkeä kilpailla siitä, kuka ajaa tänä vuonna nopeimmin pitkän ajomatkan. Mitä säästyneellä vartilla ehtii sitten lomalla tehdä niin paljon enemmän, että kannattaisi riskeerata oma ja muiden turvallisuus, Grönroos ihmettelee.

Neljä silmää näkee porot kahta paremmin

Turvavyön käyttäminen, taukojen pitäminen ja kuskin vaihtaminen edesauttavat turvallista ajomatkaa.

– Lapsille kannattaa keksiä ohjelmaa, jottei kuskin tarkkaavaisuus suuntaudu tien sijasta takapenkille. Kuljettajan lisäksi jonkun muunkin kannattaa olla hereillä, sillä mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän tiellä on autojen lisäksi poroja ja hirviä.

Tarkkaavaisuus porojen ja hirvien varalta on paikallaan varsinkin silloin, kun riista-aita loppuu tai tiekyltit varoittavat eläimistä.

– Jos tielle sattuu poro tai hirvi, kannattaa varoittaa muita, hidastaa vauhtia, muistaa eläinten arvaamattomuus ja ohittaa eläin yleensä sen perän puolelta, Grönroos neuvoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat