Mainos

Australian uusi pääministeri luotsaa maansa Balin ilmastoneuvotteluihin

Australia ei ole tähän saakka allekirjoittanut Kioton ilmastosopimusta, jonka avulla päästöjä pyritään vähentämään.

Australian uusi pääministeri Kevin Rudd pitää Yhdysvaltain liittolaisuutta keskeisenä maansa ulkopolitiikassa vastedeskin. Ensimmäisessä linjapuheessaan tänään hän mainitsi Yhdysvallat ja Indonesian ensimmäisinä vierailukohteinaan.

Indonesian Balilla Rudd osallistuu ilmastoneuvotteluihin. Rudd sanoi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävien neuvottelujen olevan hänen politiikkansa tärkein tavoite.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush oli onnitellut Ruddia vaalivoitosta. Rudd ei kertonut, oliko hän puhunut Bushin kanssa aikeistaan vetää taisteluihin osallistuvat vajaat 600 australialaissotilasta pois Irakista.

Ruddia onnittelivat myös muun muassa Britannian pääministeri Gordon Brown ja Indonesian presidentti Susilo Bambang. Brown sanoi Ruddin valinnan merkitsevän muutosta. Brown iloitsi Ruddin lupauksesta allekirjoittaa Kioton ilmastopöytäkirja.

Onnittelut Rudd sai myös Kiinalta, jonka kieltä uusi pääministeri puhuu. Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua kertoi Ruddin tervehtineen Kiinan presidenttiä Hu Jintaoa sujuvalla mandariinikiinalla syyskuussa. Rudd on työskennellyt maansa Pekingin-suurlähetystössä 1980-luvulla.

- Tuo kausi antaa hänelle mahdollisuuden ymmärtää Kiinan politiikkaa, taloutta ja kulttuuria, Xinhua kirjoitti.

Tarkkailijat arvelivatkin, että Rudd voi ensimmäisenä kiinaa puhuvana länsimaisena johtajana toimia tärkeänä linkkinä kasvavaan aasialaiseen suurvaltaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.