Mainos

Australian tulvatuhojen jälkiä korjataan vielä vuosia

Brisbanen kaupungin läpi virtaavan joen pinta on kääntynyt laskuun Australiassa. Suuri osa kaupungista on kuitenkin edelleen veden vallassa: kokonaan tai osittain veden alla on noin 25 000 taloa.

- Yritämme noukkia pelastettavia katoilta. Katoilla olevat ihmiset osoittavat meille toisia, jotka ovat vedessä, roikkuvat sormien varassa jossain tai ovat kiinni puissa, kertoo pelastustyöntekijöihin kuuluva lentäjä Mark Kempton.

Yksi tulvista raskaimmin kärsinyt alue on Lockyer Valley, minne vesimassat tulivat alkuviikosta voimakkaana, tsunamin kaltaisena hyökynä. Esimerkiksi Normanin perheestä vain osa pelastui vesimassan alta.

- Vesimassat veivät mukanaan kaiken. Veljeni Sam vei nuorimman siskon Victorian keittiöstä käytävän päähän ja työnsi hänet kattoluukusta turvaan. Sitten hän palasi katsomaan, olivatko äiti ja isä täällä, mutta he olivat kadonneet. Keittiö oli kadonnut - kaikki täältä oli kadonnut. He löytyivät lopulta noin kahden kilometrin päässä kuolleina, kuvailee Sarah Norman.

Koko Queenslandin tulvissa on menehtynyt ainakin 19 ihmistä ja yli 60 on yhä kateissa.

Asiantuntijat arvioivat, että Australian tulvavahingot nousevat jopa viiteen miljardiin euroon. Muun muassa Brisbanen alueen jälleenrakennuksen uskotaan vievän vielä vuosia.

Katso Helena Liikasen juttu (Seitsemän uutiset 13.1.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.