Mainos

Australian koalat salakuuntelun kohteina

Australialaiset tutkijat pyrkivät matkapuhelimien avulla saamaan selville, mitä koalat viestivät ääntelyllään.

Tutkinnan kohteina ovat Koillis-Australian St Bees-saaren koalat, joiden asuttamiin puihin on asennettu matkapuhelimet. Puhelimet on ohjelmoitu avaamaan linja puolen tunnin välein ja ne äänittävät pussieläinten ääntelyä pari minuuttia kerrallaan. Koalojen liikkumista seurataan lisäksi satelliittijäljittimien avulla.

Aurinkovoiman ja akun avulla toimivat salakännykät nauhoittavat eläinten ääntelyä, jonka jälkeen äänet ladataan ja tutkitaan

- Koalan ääntely vaihtelee lyhyestä, pistävästä ja melko levottomasta äänestä pitkään, hitaaseen ja syvään mylvintään, joka voi kestää yli minuutin, tutkija Bill Ellis kertoo. - Mielenkiintoista on se, että koala mylvii useimmiten keskiyöllä. Ei suinkaan aamunkoitteessa tai iltahämärissä, kuten olemme luulleet.

Tutkijat haluavat tietää onko mylvintä uroskoalojen tapa kommunikoida toisilleen ja merkitä reviiriään vai liittyykö se jotenkin naaraiden houkutteluun.

- Kiima-aikana urokset ovat aluksi hiljaisen aktiivisia, mutta niiden liikehtiminen laimenee. Naaraat puolestaan liikkuvat enemmän jossakin vaiheessa kiima-aikaa, Ellis sanoo. - Emme ole nähneet mitä uros ja naaras tekevät tavatessaan, mutta olemme kuulleet naaraan päästävän tapaamisen aikana korkean kirkaisun ja lopuksi matalan mylväisyn.

Bill Ellisin mukaan kännyköiden avulla saadut tutkimustulokset voivat auttaa uhanalaista koalakantaa selviytymään, kun viranomaiset saavat tietoa niiden käyttäytymisestä.

Tutkimuksen antamia tietoja tutkitaan Brisbanessa, Queenslandin yliopistossa.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.