Mainos

Australian jättitulvat vaativat toisen kuolonuhrin

Australiassa sotilaat ja pelastustyöntekijät jatkavat kamppailua jättitulvia vastaan. Sotilaslentokoneet kuljettavat avustustarvikkeita Queenslandin alueen kaupunkeihin maan koillisosassa.

Tulvien saartamaksi on joutunut ainakin 200 000 ihmistä, ja kokonaisia kaupunkeja on jouduttu evakuoimaan. Vesimassat ovat peittäneet alleen Saksan ja Ranskan kokoisen alueen.

Rockhamptonin kaupungin lentokenttä on jouduttu sulkemaan liikelennoilta vesien levittäydyttyä kiitoradoille. Myös monet kaupunkiin johtavista teistä ja junareiteistä on katkaistu. Sähkön saannissa on niin ikään vaikeuksia.

Pientä helpotusta tilanteeseen on tuonut se, että tulva-alueelle ennustettu ukkosmyrsky näyttää väistyvän. Meteorologit ovat peruneet antamansa myrskyvaroituksen.

Jättitulvat ovat vaatineet toisen kuolonuhrin. Viranomaisten mukaan 38-vuotias mies hukkui Queenslandissa lauantaina. Tulvavesi oli upottanut miehen veneen, minkä jälkeen hän oli yrittänyt uida turvaan. Aiemmin 41-vuotias nainen kuoli, kun hän ajoi ulos tieltä ja hukkui.

Tulvavesien ennustetaan tänään nousevan yhdeksään metriin ja 9,4 metrin tulvahuippua odotetaan keskiviikkona.

Tulviminen on iskenyt vientituotteiden tuotantoon, joka on maan talouden tukipilari. Tuhosta lasketaan tähän mennessä aiheutuneen miljardin Australian dollarin eli noin 770 000 miljoonan euron vahingot.

Suomalaissiirtolainen: Armeija hoitaa ruokahuollon

Neljäkymmentä vuotta Australiassa Yeppoonin kaupungissa asunut Taisto Mähönen kertoo, että tulvat ovat Queenslandin alueella jokavuotinen riesa.

Tulvatilanne vaihtelee vuotuisen monsuunin mukaan. Mähönen muistaa vain pari tätä vuotta pahempaa tulvavuotta.

- Joen lähettyvillä olevat talot on yleensä rakennettu tolppien päälle, koska ihmiset tietävät, että joki tulvii joka vuosi. Monet talot on kuitenkin rakennettu alaville paikoille ja silloin vesi tulee sisälle saakka.

Tulvavedet eivät yllä hänen kotikulmilleen 40 kilometrin päähän tulvivasta Fitzroy-joesta. Osa lähiseutujen teistä on kuitenkin poikki, mikä haittaa muun muassa alueen ruoka- ja polttoainehuoltoa. Tarvikkeita tuodaan asukkaille lentokoneilla.

Rankkasateiden iskiessä Australian sisäosiin, rannikkolla osataan odottaa jokien tulvivan muutaman päivän sisällä.

- Täällä on sellaiset järjestelyt, että tulvien uhatessa rannikon asukkaita varoitetaan ja kehotetaan varaamaan ruokaa sekä vettä muutamaksi päiväksi. Tulvien suuruus voi joskus yllättää, mutta tällä kertaa niistä tiedettiin etukäteen, Mähönen kertoo.

Armeija avustaa ruokatarvikkeiden lennättämisessä Queenslandin lentokentille. Mähösen mukaan myös Rockhamptonin lentokentälle pääsee laskeutumaan helikopterilla.

- Sinne saadaan tuotua maitoa ja leipää. Lihaahan täällä on paljon, koska sehän on alueen "beef capital". Näin saadaan kaikki pyörimään hyvin.

Alueella on muun muassa melonien ja puuvillan viljelyä. Mähönen harmitteleekin nyt lupaavien satonäkymien kaatumista.

(MTV3-Reuters-BBC)

Katso Aino Huilajan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.