Mainos

Australiaa uhkaa kuivuminen ja jatkuva kuumuus

Maailman kuivin asutettu maanosa uhkaa kuivua entisestään ilmastonmuutoksen takia.

Tulvat ja kuivuus yleistyvät Australiassa sekä syklonit voimistuvat ilmaston lämpenemisen seurauksena, varoittaa tuore tutkimus. "Ilmastonmuutos Australiassa" -raportin mukaan sademäärät vähenevät 10-30 prosenttia vuoteen 2070 mennessä, erityisesti kaakkois-Australian maatalousseuduilla.

Meren pinta nousee sekä lumi- ja vesisateet vähentyvät kun keskilämpötilan odotetaan nousevan jopa viisi astetta seuraavan 70 vuoden aikana.

Australian hallituksen tutkijoiden tekemän raportin mukaan maan keskilämpötila nousee noin yhdellä asteella vuoteen 2030 mennessä.

- Se, millainen maa Australia on 2070 riippuu siitä, mitä maailman kasvihuonepäästöissä tapahtuu, tutkija Penny Whetton varoittaa.

Kasvihuonekaasut syntyvät fossiilisten polttoaineiden kuten hiilen poltosta. Ne ympäröivät maapallon ja vangitsevat kuumuuden sisäpuolelleen.

Whettonin mukaan myös äärimmäiset sääolot tulevat lisääntymään. Tällöin ilman lämpötila on useana päivänä yli 35 astetta ja trooppiset hirmumyrskyt yleistyvät ja voimistuvat.

Australian meteorologiakeskuksen Scott Powerin mukaan Australian keskilämpötila on jo noussut 0,9 astetta vuodesta 1950.

- Olemme nyt varmoja siitä, että nämä muutokset johtuvat suurimmalta osin ihmisten toiminnasta, Scott Power toteaa Sydnessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Osa Australiaa on kärsinyt kuivuudesta jo yli kuuden vuoden ajan. Kuivuus on uhka maataloudelle, ja veden käyttöä säännöstellään jo nyt maan suurimmissa kaupungeissa.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.