Mainos

Australiaa koettelee kova helleaalto – varoituksia sähkökatkoista ja metsäpaloista

Australiassa kovat helteet koettelevat asukkaiden, sähköverkkojen ja ympäristön kestävyyttä.  

Viranomaiset varoittavat mahdollisista sähkökatkoista ja metsäpaloista alkavan viikonlopun aikana osassa Uuden Etelä-Walesin, Etelä-Australian, Queenslandin ja Victorian osavaltioita.  

Uudessa Etelä-Walesissa viranomaiset varoittavat helteen takia "katastrofaalisista olosuhteista". Vastaava varoitus annettiin osavaltiossa viimeksi vuonna 2013, kertoo Guardian.  

Maksimissaan noin neljänkymmenen asteen helteitä odotettiin perjantaina ainakin Sydneyn, Canberran ja Adelaiden kaupunkeihin.  

Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista tiedottavan Climate and Health Alliancen johtaja, tohtori Liz Hanna sanoo Guardianille, että näillä alueilla ollaan lähellä rikkoa ennätykset perättäisistä yli 35 asteen päivistä. Esimerkiksi Sydneyn alueella kolme yli 35 asteen peräkkäistä päivää ovat harvinaisia ja mittaushistoriassa tällaisia helleputkia on ollut vain neljä, viimeisin tammikuussa 1994.

Ilmastointi imee sähköverkon tyhjiin

Australian energiamarkkinaoperaattori Aemon mukaan Uudessa Etelä-Walesissa ja Australian pääkaupungin Canberran läheisyydessä saatetaan joutua katkaisemaan sähkönjakelu hetkittäin sähköverkkojen ylikuormittumisen välttämiseksi.  

Etelä-Australiassa noin 90 000 kotitaloutta oli hetkittäin ilman sähköä helteen takia aiemmin kuluvalla viikolla.  

Sähkönkulutusta helleaallon aikana lisäävät muun muassa asuntojen, toimistojen ja kauppakeskusten ilmastointilaitteet. Myös pienempien sähkölaitteiden kuten pöytätuuletinten äkkiä lisääntyvä käyttö kasvattaa sähköverkon kuormaa. Tuulettimet on myyty mediatietojen mukaan loppuun monin paikoin tavarataloista.

Lepakot putoilleet kuolleina puista

Etelä-Australiassa kuumuus koettelee jo paikallisten eläintenkin sietokykyä, uutisoi Australian yleisradio ABC. Sen mukaan lämpö on tappanut yli sata lentävääkoiraa eli suurta hedelmälepakkoa.

Eläimet ovat tuupertuneet elottomina maahan puista.  

Viranomaiset ja eläinjärjestöt ovat muistuttaneet ihmisiä ympäri hellevaroitusalueita pitämään huolta lemmikeistään. Ihmisiä on myös neuvottu muun muassa jättämään vesiastioita varjoisiin paikkoihin lintujen ja muiden villieläinten olon helpottamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.