Mainos

Australiaa kiusaa pahin kuivuuskausi sataan vuoteen

Asiantuntijoiden mukaan syynä on ilmastonmuutos, joka muuttaa vesisateiden reittejä, vähentää sateiden määrää ja voimistaa sään ääri-ilmiöitä.

Poikkeuksellinen kuivuus on pakottanut monet kaupungit säännöstelemään veden käyttöä Australiassa. Maanviljelijät ovat myös olleet pulassa, koska pitkään odotettuja sateita ei ole saatu. Maanviljelijöiden mukaan tilanne on jopa pahempi kuin historiallisen kuivaksi kuvailtuna vuonna 2002.

Viime kuussa Länsi-Australia kaksinkertaisti vesi-infrastruktuurin rakentamisen budjettinsa 715 miljoonaan Australian dollariin eli vajaaseen 460 miljoonaan euroon.

Vakavin tilanne on miljoonakaupunki Sydneyn lähellä olevassa 25 000 asukkaan Goulburnissa, jonka Pejar-padon vesivaranto on vain 10 prosenttia normaalimäärästä. Goulburnista uhkaa loppua vesi kokonaan, ellei sateita tule.

Goulburnissa haetaan helpotusta muun muassa pohjaveden poraamisesta ja jätevedenpuhdistuksesta. Kaupungissa saatetaan ensimmäisenä Australiassa ottaa käyttöön järjestelmä, jossa puhdistettu jätevesi ohjataan takaisin vesijohtojärjestelmään.

Australialaiset ovat kovia vedenkäyttäjiä, sillä maan keskivertokansalainen käyttää 280 litraa vettä päivässä, kun esimerkiksi hollantilaisilla määrä on noin puolet pienempi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.