Mainos

Australia teollisuusmaiden pahin ilmansaastuttaja

Merkittävin syy Australian kasvihuonekaasupäästöihin on hiilen käyttö sähkön tuottamisessa. Maa ei ole liittynyt Kioton ilmastosopimukseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Australia päästää ilmaan enemmän ilmaston lämpenemistä nopeuttavia kasvihuonekaasuja kuin esimerkiksi Ranska tai Italia. Asukasta kohden laskettuna Australia on pahempi saastuttaja kuin Yhdysvallat, teollisuusmaiden järjestön OECD:n raportti kertoo. Jokaista australialaista kohden ilmaan pääsee 27.2 tonnia hiilidioksidia, kun jokaista amerikkalaista kohden laskettu luku on 21.4 tonnia. Muissa rikkaissa maissa luku on keskimäärin kaksi kertaa pienempi.

Suurin syy Australian kasvihuonekaasupäästöihin on hiilen käyttö sähkön tuottamisessa. Australia, joka on maailman suurin hiilen tuottaja, aikoo käyttää hiilivaransa loppuun ennen kuin se alkaa käyttää puhtaampia energiamuotoja. Australia ei ole allekirjoittanut Kioton ilmastosopimusta.

- Emme aio allekirjoittaa sopimusta, joka on Australiaa kohtaan epäreilu, pääministeri John Howard on sanonut.

Runsas yksityisautoilu on toinen syy kasvihuonekaasupäästöihin. Esimerkiksi Queenslandin osavaltiossa, jossa polttoaineiden hinta pidetään alhaisena avustuksin, menovesi maksaa kolmanneksen siitä mitä Euroopassa. Asiantuntijoiden mukaan australialaisten kielteinen suhtautuminen ympäristön suojeluun liittyy maan maantieteellisen sijainnin ja historian lisäksi yleiseen ajattelutapaan. Australialaiset uskovat amerikkalaisten lailla kotimaansa olevan loppumattomien luonnonrikkauksien maa.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.