Mainos

Australia syyttää Ruotsia sukellusvenevioista

Australian ruotsalaisvalmisteinen sukellusvenelaivasto joutuu täysremonttiin. Australialaiset syyttävätkin ruotsalaisia sukellusveneensuunnittelijoita siitä, että aluksiin joudutaan nyt tekemään kalliita korjauksia.

Australian hallitus syyttää ruotsalaisia sukellusveneensuunnittelijoita siitä, että Australian uudehko sukellusvenelaivasto on jouduttu viemään telakalle korjauksia varten.

Ruotsalaisen Kockumsin suunnittelemissa ja osin valmistamissa Collins-luokan sukellusveneissä on ollut pahoja vikoja. Koneet ovat olleet epäluotettavia ja ainakin osa potkureista viallisia. Veneiden polttoainejärjestelmiin on päässyt merivettä ja aluksista on lähtenyt kovaa ääntä, vaikka sukellusveneiden tärkeimpiin ominaisuuksiin tulisi kuulua huomaamattomuus.

Lisäksi alusten periskooppi- ja tietokonejärjestelmien viat ovat ainakin kerran tehneet veneistä käytännössä kyvyttömiä laukaisemaan aseitaan.

Australialaisen ABC-televisiokanavan mukaan kaikki kuusi Collins-luokan venettä telakoitiin, kun yksi niistä, HMAS Dechaineux, joutui pari viikkoa sitten onnettomuuteen, jossa se oli upota. Alukseen tulvi useita tonneja vettä 260 metrin syvyydessä putken petettyä.

Ruotsalaiset rungot pettivät

Collins-luokan veneet ovat Kockumsin suunnittelemia ja australialaisen ASC-yhtiön kokoamia. Ne on toteutettu elementtitekniikalla siten, että niiden osia on rakennettu valmiiksi Kockumsilla. Australian entinen puolustusministeri John Moore on sanonut, että veneluokan ensimmäinen alus, vuonna 1996 rakennettu Collins on niin huono, että se tulisi poistaa käytöstä. Hänen mukaansa aluksessa on hitsausvirheitä, joita ei voi korjata.

Australian nykyisen puolustusministerin Robert Hillin mukaan Collins voidaan korjata, mutta korjaukset tulevat kalliiksi. Hillin mukaan veneiden takuu ei enää ole voimassa Kockumsiin liittyvien omistusjärjestelyjen ja sopimusongelmien takia. Hillin mukaan Collinsin hitsausvirheet ovat nimenomaan Kockumsin Ruotsissa valmistamissa rungon osissa. Australiassa tehdyissä rungon osissa ei hänen mukaansa ole havaittu samanlaisia virheitä.

Collinsit ovat Kockumsin mukaan maailman suurimpia ei-ydinkäyttöisiä sukellusveneitä. Yhtiö pitää verkkosivujensa mukaan rohkeana Australian ratkaisua rakentaa tilaamansa veneet itse, vaikka maalla ei ole kokemusta sukellusveneiden rakentamisesta. Kockums on rakentanut sukellusveneitä vuodesta 1914.

(MTV3-STT-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.