Mainos

Australia pyytää anteeksi aboriginaaleilta

Rahallista korvausta perheistään erotetuille aboriginaaleille ei ole luvassa. Pääministeri on asettanut tavoitteekseen alkuperäsiväestön aseman parantamisen muilla tavoin. Moni aboriginaali asuu syrjäseuduilla yhteisöissä, joissa alkoholismi ja väkivalta ovat yleisiä.

Australian uusi hallitus aikoo pyytää virallisesti anteeksi maan alkuperäisasukkaiden aboriginaalien huonoa kohtelua. Anteeksipyyntö kohdistuu aboriginaaleihin, jotka otettiin lapsina pois vanhempiensa huostasta vuosikymmeniä sitten.

Käytäntö jatkui 1970-luvulle asti ja se tähtäsi aboriginaalien sulauttamiseen valtaväestöön. Huostaanotettuja lapsia annettiin adoptoitaviksi ja sijoitettiin lastenkoteihin tai sijaisvanhempien huostaan. Useimmat huostaan otetut lapset olivat syntyneet pariskunnille, joissa vanhemmilla oli erilainen syntyperä.

Työväenpuoluetta edustava pääministeri Kevin Rudd esittää anteeksipyynnön uuden parlamentin avajaisistunnossa 13. helmikuuta. Aiempi konservatiivihallitus torjui vaatimukset anteeksipyynnöstä, koska virallinen ele olisi sen mielestä syyllistänyt muut australialaiset.

- Anteeksipyyntö esitetään hallituksen puolesta, eikä se viittaa australialaisten nykypolven syyllisyyteen, tähdentää uuden hallituksen alkuperäisväestökysymyksistä vastaava ministeri Jenny Macklin.

Rahallista korvausta perheistään erotetuille "varastetuksi sulkupolveksi" kutsutuille aboriginaaleille ei ole luvassa. Rudd on asettanut tavoitteekseen alkuperäisväestön aseman parantamisen muutoin. Moni aboriginaali asuu syrjäseuduilla yhteisöissä, joissa alkoholismi ja väkivalta ovat arkipäivää.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.