Australia pyytää anteeksi aboriginaaleilta

Australian pääministeri Kevin Rudd pyytää huomenna anteeksi maan alkuperäisväestöltä, aboriginaaleilta. Puheesta on tulossa huomattavasti kattavampi kuin mitä alun perin arveltiin.

Ruddin odotettiin pyytävän anteeksi lähinnä 1970-luvulla tehtyjä lasten pakkohuostaanottoja, jossa aboriginaalien lapsia sijoitettiin vastoin heidän vanhempiensa tahtoa valkoisiin perheisiin. Tapauksista on Australiassa käytetty nimitystä Varastetut sukupolvet.

- Pyydämme anteeksi niitä lakeja ja sitä useiden hallitusten ja parlamenttien toistuvasti harjoittamaa politiikkaa, joka toi jatkuvaa surua, kärsimystä ja menetyksiä maanmiehillemme, tänään julkistetussa luonnoksessa sanottiin.

- Pyydämme anteeksi varastettujen sukupolvien ja heidän jälkeläistensä ja perheidensä tuskaa, kärsimystä ja kipua. Pyydämme anteeksi isiltä ja äideiltä, veljiltä ja siskoilta, hajotetuilta perheiltä ja yhteisöiltä, puhe jatkuu.

Anteeksipyynnöllä on valtava symbolinen merkitys aboriginaaleille, joiden olot Australiassa ovat pääsääntöisesti kurjat. Heidän elinajanodotuksensa on 17 vuotta lyhyempi kuin väestöllä keskimäärin. Myös alkoholiongelmat, työttömyys ja syrjäytyminen yhteiskunnasta ovat yleisiä ongelmia.

Australiassa on vajaat puoli miljoonaa aboriginaalia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat