Australia liittyi Irakin sodan taistelujoukkoihin

Irakin vastaisten sotatoimien valmistelu kiihtyy. Australia on päättänyt lähettää joukkojaan Irakin sotaan. Australian pääministeri John Howard ilmoitti asiasta aamuyöllä. Australian tuesta huolimatta Yhdysvallat odottaa Turkin päätöstä sallia amerikkalaisjoukkojen pääsyn maahan.

-

Yhdysvaltain presidentti George Bush pyysi illalla Australiaa osallistumaan yhdessä amerikkalais- ja brittiläisjoukkojen kanssa Irakin-vastaiseen hyökkäykseen. Australian pääministeri John Howard ilmoitti muutamaa tuntia myöhemmin, että australialaisjoukot lähtevät mukaan taisteluihin, jos Yhdysvallat päättää aloittaa sotatoimet Irakia vastaan.

Australia on lähettänyt jo aiemmin laivasto-osaston ja 2000 hengen vahvuisen joukon Persianlahdelle.

Turkki keskustelee amerikkalaisjoukkojen sallimisesta


Turkin varapääministeri Abdullatif Senerin mukaan maan hallitus keskustelee siitä, saako Yhdysvallat hyökätä Irakiin Turkista käsin. Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin Turkin parlamentti äänestää uudesta ehdotuksesta. Parlamentin uskotaan kuitenkin äänestävän asiasta ehkä jo huomenna.

Yhdysvallat on vaatinut Turkilta pikaista vastausta pyyntöönsä saada hyökätä Pohjois-Irakiin Turkista. Turkin parlamentti on aiemmin kieltänyt amerikkalaisjoukkojen pääsyn maahan.

-

Britannian hallitus hakee parlamentilta tukea mahdolliseen Irakin vastaiseen hyökkäykseen.

Britannian ulkoministeri Jack Straw sanoi illalla hallituksen hätäistunnon jälkeen, että Britannia on vastentahtoisesti vetänyt sen johtopäätöksen, että YK:n turvallisuusneuvosto ei pääse sopuun uudesta päätöslauselmasta.

Britannian parlamentti kokoontuu tänään käsittelemään Irakin kriisiä. Hallitus pelkää, että ilman YK.n päätöslauselmaa maan oppositio saattaa ryhtyä äänekkäämmin vastustamaan hyökkäystä. Brittiläiset ovat vastustaneet laajasti Irak-operaatioon osallistumista.

Britannian hallituksen parlamenttisuhteista vastaava ministeri Robin Cook erosi eilen hallituksesta vastalauseena hallituksen Irak-politiikalle.

Liittolaiset luopuivat uudesta Irak-lauselmasta

Yhdysvallat, Britannia ja Espanja vetivät eilen esityksensä uudeksi Irak-lauselmaksi pois YK:n turvallisuusneuvostosta. Länsiliittolaiset eivät pitäneet enää YK:n yksimielisyyttä mahdollisena päätettäessä Irakia koskevista jatkotoimista, kertoi Britannian YK-lähettiläs Jeremy Greenstock.

Ranskan YK-lähettilään mukaan YK:n turvallisuusneuvoston enemmistö vastusti Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan ehdotusta uudeksi Irak-lauselmaksi, joka olisi antanut oikeudet sotatoimille.

Annan: YK evakuoi työntekijänsä

Kofi Annan

YK:n pääsihteeri Kofi Annan ilmoitti eilen YK:n turvallisuusneuvostolle, että kaikki YK:n työntekijät vedetään pois Irakista. Myös ruokaa öljystä -ohjelma keskeytetään.

Irakissa on arviolta 300 YK:n kansainvälistä työntekijää, joista 135 on asetarkastajia. YK:n sotilastarkkailijat ovat jo keskeyttäneet toimintansa Kuwaitin ja Irakin rajalla Yhdysvaltojen hyökkäysvalmistelujen vuoksi. Myös Yhdysvallat, Britannia ja Saksa ovat kehottaneet viimeisiä Kuwaitissa olevia kansalaisiaan poistumaan välittömästi maasta.

Irak kuitenkin sanoo, ettei se ole saanut virallista ilmoitusta YK:lta ruokaa öljystä-ohjelman lopettamisesta. Irakin kauppaministeri pitää YK:n pääsihteerin Kofi Annanin ilmoitusta epävirallisena. Kauppaministerin mukaan Irak jatkaa toistaiseksi öljynvientiään, koska YK ei ole lähestynyt maata virallisella tasolla.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 17.03.2003).

Lue myös:

    Uusimmat