Mainos

Australia jättää Sydneyn televisiointikiistan WTO:n harteille

Australian kauppaministeri Mark Vaile sanoi tänään, että Maailman kauppajärjestön WTO:n täytynee ratkaista Sydneyn olympialaisiin syntynyt televisiointikiista. Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat moittineet kisajärjestäjien periaatetta suosia paikallisia ja televisiointioikeuksista maksaneita tiedotusvälineitä olympialaisten tiedotustoiminnassa.

EU on uhannut Australiaa viemällä kiistan WTO:n ratkaistavaksi. Aikaa ei ole paljon, sillä Sydneyn olympialaiset alkavat 15. syyskuuta. "Varaslähtönä" jalkapalloturnaus alkaa jo kaksi päivää aiemmin. Yhdysvallat on liittynyt jupakassa Euroopan kanssa yhteiseen rintamaan.

EU:n ranskalainen kauppakomissaari Pascal Lamy on jättänyt Australian kauppaministeri Vailelle kirjelmän, jossa unioni ilmaisee huolensa "ulkopuolisten" tiedotusvälineiden oletetun kehnosta kohtelusta Sydneyssä ensi kuussa. Lamy myöntää, että aika asian käsittelyssä on hupenemassa. EU pitääkin oikeutenaan hakea korvauksia WTO:n suomin keinoin vielä myöhemmin, jollei kiistaa saada sovittua ajoissa, ja nyt Australia lienee taipumassa Maailman kauppaliiton käsittelyyn.

Ratkaisu saattaisi tulla vasta kuukausia kisojen päättymisen jälkeen. Kauppaministeri Vaile kuvaili, että vastaus kiistaan on Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n harteilla, mutta WTO:n saattaa olla pakko puuttua peliin. Sydneyn kisojen lähetysoikeuksista pulitettu yhteissumma kohoaa noin 8,6 miljardiin markkaan. Tästä yhdysvaltalaisen televisiokanava NBC:n osuus on yli puolet.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.