Mainos

Australia hyväksyi uraanin viennin Intiaan

Intia ei kuitenkaan ole hyväksynyt ydinsulkusopimusta, joten sille ei saisi myydä uraania.

Australia on hyväksynyt uraanin myymisen Intialle. Intia ei ole ratifioinut ydinsulkusopimusta (NPT), minkä vuoksi sille ei periaatteessa saisi myydä ydinteknologiaa.

Pääministeri John Howardin hallituksen mukaan ei ole kuitenkaan järkevää rajoittaa uraanin myyntiä Intialle, koska Australia vie samaan aikaan uraania muun muassa Kiinaan. Kiina on allekirjoittanut NPT-sopimuksen, mutta maata epäillään ydinsalaisuuksien vuotamisesta eteenpäin. Intian sen sijaan ei tiedetä välittäneen ydinteknologiaa laittomasti.

Australiassa on noin 40 prosenttia maailman tunnetuista uraanivaroista ja se on maailman suurin uraanin viejä. Australia aloitti uraanin viennin Kiinaan vuonna 2006.

Intia on kieltäytynyt allekirjoittamasta NPT-sopimusta, koska sen mielestä sopimus rajoittaa ydinaseiden hallussapidon maille, joilla oli tällaisia aseita sopimuksen tullessa voimaan.

Vuonna 1970 voimaan tulleen ydinsulkusopimuksen tarkoituksena on estää ydinaseiden leviäminen, taata niitä omistamattomille maille mahdollisuus rauhanomaiseen ydinteknologiaan ja johtaa lopulta luopumiseen ydinaseista.

MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.