Mainos

Aurinko tanssii Avantin suvisoitossa

Porvoon suvisoiton ensi kesän ohjelmiston on laatinut säveltäjä Magnus Lindberg. Melkein huomaamatta ohjelma rakentui lähes täysin 1900-luvun musiikista ja sellaisesta, jota ei festivaalilla ole aiemmin kuultu.

-Ja eräs temaattinen seikka, jonka huomasin vasta jälkikäteen on se, että kesällä kuullaan paljon 1930- ja 40-luvun musiikkia, muun muassa Richard Straussin Sonatine Nr. 1 F-Dur ja Stravinskyä, Lindberg kertoo. Stravinskyltä kuullaan tapahtuman aikana kaksi hyvin erilaista teosta, Jeu de cartes ja Symphony in Three Movements. -Toinen ohjelmiston sinfonikko, jota ei sellaiseksi mielletä, on Paul Hindemith, joka on säveltänyt kuusi sinfoniaa. Häneltä kuullaan Mathis der Maler.

Kesäkuun 25.-29. pidettävän 18. festivaalin neljän orkesterikonsertin kapellimestareina ovat tapahtuman vanhat tekijät Oliver Knussen, Esa-Pekka Salonen, Hannu Lintu ja John Storgårds. Storgårds on solistina Schönbergin Fantasiassa viululle ja pianolle, ja Lindberg omassa pianokonsertossaan, jonka lopullinen versio kuullaan ensi kertaa Suomessa.

Lindbergiltä kuullaan myös orkesterikonsertissa Jubilees, alun perin pianosarja. Festivaalin konkareista Sakari Oramo ei tällä kertaa johda, mutta soittaa solistina Oliver Knussenin viulukonsertossa. Tapahtuman kantaesitysteos on Jouni Kaipaisen trumpettikonsertto, jonka solistina on Pasi Pirinen. Suvisoiton säveltäjävieras on britti Colin Matthews (s. 1946), jonka teos Sun's Dance on antanut nimen tämän vuoden festivaalille - Solen Dansar. Rostropovitsille sävelletty sellokonsertto tällä kertaa Anssi Karttusen esittämänä sekä laulusarja Continuum sopraano Riikka Rantasen tulkitsemina ovat Matthewsin musiikkia esittelevät suuret opukset. Sävellyksen mestarikurssilla pääopettajina ovat Kaipainen ja Lindberg. Tänä kesänä kurssin ohjelmassa on myös orkestraatiokurssi, jonka vetää Salonen. Yleisölle avoin kurssin workshop-konsertti kuullaan Porvoon taidetehtaassa torstai-iltana.

Viimeistä kertaa Tehtaassa?

Taidetehtaassa soitetaan ensi kesänä todennäköisesti viimeistä kertaa, sillä Porvooseen rakennuksen läheisyyteen rakennettavan uuden sillan ja tien liikenne estävät konserttien pidon Taidetehtaan huonon äänieristyksen takia. On arvioitu myös, etteivät rakennuksen perustukset kestä ohi kulkevaa raskasta liikennettä. Porvoon suvisoittoja järjestettiin jo ennen kuin yli tuhatpaikkainen Taidetehtaan akustiikaltaan erinomainen sali oli käytössä. Konserttien järjestäminen vanhaan tapaan kirkossa vähentäisi kuitenkin yleisöpaikkoja vähintään neljällä sadalla. Avanti ei tällä tietoa aio hylätä Porvoota, mutta orkesterin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Oramo sanoo, että tulevaisuutta on tunnetusti vaikea ennustaa. -Jos joku paikkakunta tarjoaa meille kaksi kertaa enemmän tukea ja kunnon esiintymispaikat, niin eihän sitä koskaan tiedä, hän nauraa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.