Mainos

Aurinko on taas täällä: Suomalaiset kärtsäävät, aasialaiset piiloutuvat päivänvarjoihin

Kevään ensimmäisinä hellepäivinä suomalaiset hakeutuvat innoissaan rannoille ja terasseille. Päällä on tietenkin lyhythihainen, jos sitäkään.

Samaan aikaan Helsingin rannoilla kävelevät aasialaisturistit suojautuvat auringonsäteiltä päivänvarjoilla. Mikä meitä suomalaisia vaivaa?

– Kauneusihanne. Ajatellaan, että ruskettunut iho on kaunis. Ruskettunut iho yhdistetään jostain syystä myös terveyteen, vaikkei näin olekaan, kertoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen.

Pylkkäsen mukaan ruskettumisihanteessa on aikakausittain eroja – välillä vaaleampi iho on suosiossa ja toisinaan ihannoidaan ruskeaksi paahdettua.

– Tähän vaikuttaa paljon se, mitä muotimaailmassa halutaan näyttää.

Alkukeväästä Hennes&Mauritzin muotikampanja sai pyyhkeitä, kun sen malli oli erityisen ruskettunut. Mainos tuomittiin liiallista rusketusta ihannoivaksi.

Jutun alussa mainitut, päivänvarjojen suojassa värjöttelevät aasialaisturistit, ovat eri kulttuurista. Heillä rusketusta ei ihannoida, vaan kauneusihanteena on vaalea iho.

– Esimerkiksi Thaimaassa tulee olla supermarketissa tarkkana voidetta ostaessaan, ettei siinä lue whitening. Lähes kaikissa heidän voiteissaan on mukana ihoa vaalentavaa ainetta, kertoo Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Ulkomaillakin eurooppalaiset - ja varsinkin pohjoismaalaiset - turistit erottuvat massasta. Paikalliset eivät rannoilla oleile, mutta pohjoismaalaiset turistit suuntaavat sinne heti aamusta.

– Olen kyllä kuitenkin oikeasti sitä mieltä, että suomalaiset ovat nykyään hyvin varovaisia auringon kanssa. Että valistus on mennyt perille, Pucilowski toteaa.

Varo kevään ensimmäisiä säteitä!

Kevään ensimmäiset auringonsäteet ovat kyllä tehneet tehtävänsä. Työpaikoilla näkyy punaisia olkapäitä, kollega valittelee palaneista poskista.

Pitkän talven jälkeen ensimmäiset auringonsäteet tuntuvat erikoisen ihanilta, eikä auringolta muisteta suojautua tarpeeksi hyvin.

– Talven aikana suomalainen iho ei ole saanut yhtään väriä, joten kevään ensimmäisinä aurinkopäivinä palamisriski on huomattava, muistuttaa Pylkkänen.

Ylilääkäri muistuttaa myös, että yli 90 prosenttia melanoomatapauksista olisi ehkäistävässä asianmukaisella aurinkokäyttäytymisellä. Pelkkä aurinkovoide ei auta, vaan vaatetus ja varjo ovat paras apu.

– Kohtuus kaikessa ja auringonottamisessa maltti on valttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.