Mainos

Aurinko ehkä tehokas syöpäsuoja

Auringonvalosta saatava D-vitamiini suojaa useita syöviltä, vaikka UV-säteily onkin yleinen ihosyövän aiheuttaja. Auringon muilta syöviltä suojaava vaikutus on tutkijoiden mukaan jopa suurempi kuin sen melanooma-altistus.

Liiallinen auringonotto aiheuttaa ihosyöpää, mutta saattaa samalla suojata muilta syöpäsairauksilta. Tuoreen tutkimuksen mukaan auringonvalosta saatava D-vitamiini nimittäin suojaa ihmisen elimistöä muilta syöviltä.

- Meidän olettamuksemme mukaan auringonvalo sekä aiheuttaa ihosyöpää että tuottaa D-vitamiinia, jonka tiedetään suojaavan syöviltä. Yllättävää oli, että suojavaikutus näkyikin vain aurinkoisissa maissa, kommentoi tutkimusta johtanut professori Pentti Tuohimaa.

- Arvelemme sen johtuvan siitä, että aurinkoisissa maissa aurinkoaltistus on jatkuvaa kuten myös D-vitamiinin tuotto. Pohjoisissa maissa taas D-vitamiinitasot laskevat talviaikoina eikä niillä ole silloin sitä suojavaikutusta, jatkaa Tuohimaa.

Tutkimuksen mukaan ihosyövän määrä näyttää olevan suoraan verrannollinen auringon määrään. Tästä hyvänä osoituksena voidaan pitää sitä, että Ausraliassa sairastutaan useammin ihosyöpään kuin Suomessa. Raju auringonotto altistaa Tuohimaan mukaan ihosyövälle myös Suomessa.

"Sopiva" auringonotto ei kuitenkaan nosta merkittävästi ihosyöpäriskiä, sillä jos D-vitamiinia saadaan jatkuvasti ympäri vuoden, se voi suojata merkittävästi muilta syöviltä.

- Auringon muilta syöviltä suojaava vaikutus on suurempi kuin sen ihosyöpää aiheuttava vaikutus. Aurinko suojaa muilta syöviltä jopa 40 prosenttisesti. On siis olemassa "riskien tasapaino". Valitaan joko ihosyöpä tai joku muu syöpä, toteaa professori Tuohimaa.

- Vastoin yleistä luuloa aurinkoa pitäisi ottaa keskipäivällä, koska se tuottaa tuolloin D-vitamiinia. Yleinen luulo on, että aurinkoa kannattaisi ottaa aamu- ja iltapäivällä. Tuolloin aurongonotto on vain tarpeetonta rasitusta iholle.

Asiaa tutkittiin vertailemalla aurinkoisten- ja pohjoisten maiden syöpärekisteritietoja keskenään. Aineistona käytettiin yli 400 000 ihosyöpätapausta ja lähes 4 miljoonaa muuta syöpätapausta.

Suomalaisvetoinen tutkimus on julkaistu European Journal of Cancer -lehdessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.