Mainos

Auringon polttavuustietoja Internetistä

Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilta voi seurata nyt auringon ultraviolettisäteilyn kehittymistä Helsingissä. Puolen tunnin välein sivuilla päivittyvä YK:n suositusten mukainen UV-indeksi on arvo, joka kertoo auringon haitallisen UV-säteilyn voimakkuuden ja ihon punehtumisajan.

Tänä kesänä aloitettu mittauspalvelu on ainoa laatuaan Suomessa. UV-indeksi mitataan Säteilyturvakeskuksen kansainvälisesti testatulla laitteella, joka sijaitsee katolla Helsingin Roihupellossa. Arvon ollessa nolla säteilyä ei ole lainkaan. Kun arvo ylittää 10:n, säteily on jo erittäin voimakasta.

UV-indeksin suurimmat Suomessa mitatut arvot ovat 6-7. Huippu saavutetaan keskikesällä keskipäivän aikaan. Herkkäihoisten punehtumisaika on tällöin noin 20 minuuttia. Vuorokauden aikana kertyvästä UV-annoksesta noin puolet tulee kello 11-15 välillä, jolloin indeksikin on korkeimmillaan. Tehokas suojakeino on välttää ulkona oleskelua keskipäivän tunteina tai suojata ihoa vaatetuksella.

Ensisijaisesti Suomen UV-säteilyn määrää mittaa Ilmatieteen laitos, jonka verkkosivuilta löytyy päivittäinen laskennallinen ennuste UV-säteilyn määrästä eri kaupungeissa. Säteilytiedote liitetään säätiedotukseen aina, kun luku ovat vuodenaikaan nähden korkea.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.