Mainos

Aurejärvi luottaa hovioikeuteen tupakkajutussa

Ereritusprofessori Erkki Aurejärvi hämmästeli Helsingin käräjäoikeuden päätöstä hylätä kanteet ns. tupakkajutussa. Kolme teini-ikäisestä asti tupakoinutta naista vaati kahdelta tupakkayhtiöltä 350 000 euron korvauksia tupakoinnin terveyshaitoista.

Naiset vaativat kanteissaan, että tupakkayhtiöiden on maksettava heille tuotevastuun perusteella. Heidän mukaansa tupakkayhtiöt muun muassa johtivat harhaan kevytsavukemainonnallaan 1970-luvulla.

- Käräjäoikeudella ei riittänyt voimia ns. tuotevastuuperusteen käsittelyyn, naisia avustanut Aurejärvi sanoi tuoreeltaan.

Oikeus katsoi, että asioissa jäi näyttämättä, että vastaajien valmistamissa tupakkatuotteissa olisi ollut tuotevastuulain tarkoittamaa turvallisuuspuutetta.

Tupakkapäätös on toinen Suomessa. Korkein oikeus hylkäsi sairastuneen tamperelaismiehen kanteen vuonna 2001.

Ameria avustanut asianajaja Ari Kantor sanoi keväällä käydyssä oikeudenkäynnissä, että naisten kanneperusteet ovat täysin samoja kuin KKO:n ennakkopäätöksessä ns. Aho-jutussa.

Aurejärvi ajoi myös Suomen ensimmäistä tupakkakannetta tupakkayhtiöitä vastaan. Hänen mukaansa tuolloin puhuttiin vain tuottamuksesta, ei tuotevastuuta.

- Tässä aikaisemmassa eli Pentti Ahon jutussa ei käsitelty ympäristönsavua, kevytsavukkeita, lapsellemyyntiä tai nikotiiniriippuvuuden syntymistä, professori Aurejärvi luetteli tänään.

Aurejärvi piti käräjäoikeuden perusteluja heppoisina ja sanoi, että tuomiosta valitetaan hovioikeuteen.

- Hovioikeus voi nyt keskittyä tähän juridiikkaan. Tällaisia kaltaisia perusteita ei hovioikeudesta tule.

Naisille kuluja maksettavaksi

Jokainen naisista tuomittiin korvaamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikuluja 250 000 eurolla. Professori Erkki Aurejärven mukaan kantajien vähävaraisuuden vuoksi he eivät kuluja maksa, vaan kuluista huolehditaan muuten.

- Siihen on toisenlainen järjestely. En kerro siitä enempää, Aurejärvi sanoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.