Mainos

Aurajokisinfonia soi kirkonkelloin ja laivojen sireenein

Sinfonian kantaesitys ilman yhtäkään harjoitusta. Instrumentteina kirkkojen kellot, laivojen tyfoonit eli sumusireenit ja veivattavat hälytyssireenit - ja akustiikka täysin sään armoilla.

Juuri sellainen teos on Aurajokisinfonia, joka kantaesitettiin Turun kulttuuripääkaupungin avajaisiltana tänään.

Aluksi jostain kaukaa joen yläjuoksulta alkaa kuulua kirkonkellojen ääntä vuoron perään molemmin puolin jokea. Välimerkiksi jysähtää Arma Aboan mustaruutitykki. Pikkuhiljaa viesti lähenee Martinsiltaa ja äänet yhtyvät.

Teos etenee pitkin Aurajokea, ja vuoro siirtyy rannoille ankkuroituneille aluksille. Laivojen sumusireeneitä ja pelastuslaitokselta lainattuja veivattavia sireeneitä käyttävät Aura Brass Bandin muusikot.

Koko komeutta johtaa äänitaiteilija Simo Alitalo merenkulkualan oppilaitoksen Aboa Maren simulaattorikomentosillalta. Rytmin varmistamiseksi soittajilla on käytössä myös ajastimet ja vhs-puhelimet.

Alitalo on myös laatinut teoksen partituurin nauhoittamalla käytettävien "instrumenttien" ääniä etukäteen ja hahmottamalla kokonaisuutta tietokoneelta kuunnellen.

Säveltäjä vai hälyntäjä?

Mitä eroa on äänitaiteella ja musiikilla?

- Musiikilla on ollut taipumus määritellä itseään ja sulkea ulkopuolelleen suuri osa äänen universumia. Äänitaide syntyi, kun ihmiset alkoivat miettiä niitä muita ääniä. Tilanne on sama kuin jos kuvataiteeksi olisi aluksi määritelty vain kaksiulotteinen grafiikka. Ennen pitkää joku olisi alkanut miettiä värejä ja kolmiulotteisuutta, selventää Alitalo muutama päivä ennen esitystä.

Yksi Aurajokisinfonian esikuva on Arseni Avraamovin 1920-luvulla Bakussa toteuttama Sinfonia tehtaiden sireeneille.

Onko sitten tämäntyyppisten teosten tekijä säveltäjä vai mikä?

- Ehkä voisi sanoa hälyntäjä, naurahtaa Alitalo ensin.

- Tässä tapauksessa voisi kuitenkin puhua säveltäjästä, sillä tyfooneille on määriteltävissä melko tarkka sävelkorkeus. Mustaruutitykki on lähinnä hälyä ja sireenit asettuvat johonkin siihen väliin. Yleisesti puhutaan englannin kielestä lainatusta kompositööristä eli järjestäjästä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.