Mainos

Aung San Suu Kyin vapauttamiseksi mielenosoituksia

Burma-mielenosoitukset eivät kiinnostaneet maailmalla.

Suurkaupungeissa ympäri maailman on järjestetty mielenosoituksia, joissa vaaditaan Burman sotilasjunttaa vapauttamaan vangittu demokratialiikkeen johtaja Aung San Suu Kyi. Mielenosoittajien joukko jäi kuitenkin harvaksi.

Mielenosoituksia järjestettiin Kiinan suurlähetystöjen edessä muun muassa Lontoossa, Pariisissa, New Yorkissa, Bangkokissa ja Sydneyssä. Lontoossa paikalla oli noin 80 ihmistä, Bangkokissa 20 ja Sydneyssä 10. Berliiniin ja Wieniin suunnitellut mielenosoitukset peruttiin, koska kukaan ei saapunut paikalle.

Tapahtumien järjestäjät vaativat Kiinaa painostamaan Burman johtoa. Suu Kyi on ollut 12 vuotta vankilassa tai kotiarestissa.

Myös kuusi entistä Nobelin rauhanpalkinnon saajaa on vaatinut YK:ta lisäämään ponnisteluja, jotta Suu Kyi saataisiin vapaaksi. Vaatimus esitettiin avoimessa kirjeessä, jonka brittilehti Guardian julkaisi tänään.

-Burman hallituksen ei pidä antaa jatkaa syyllistymistään vakaviin ihmisoikeusrikoksiin. Aung San Suu Kyin kotiaresti on näkyvin todiste hallituksen julmuudesta, mutta se on vain jäävuoren huippu, Nobel-voittajat kirjoittivat.

Kirjeen olivat allekirjoittaneet Jody Williams, Shirin Ebadi, Wangari Maathai, Rigoberta Menchu Tum, Betty Williams ja Mairead Corrigan Maguire.

Australia asetti pakotteita

Australia on osoittanut tukensa Suu Kyille ilmoittamalla taloudellisista pakotteista Burman sotilasjunttaa vastaan. Australia on aiemmin muun muassa kieltänyt aseiden myynnin Burmaan.

Ulkoministeri Alexander Downerin mukaan pakotteet koskevat yli neljääsataa sotilasjunttaan kuuluvaa tai sitä tukevaa henkilöä. Australia on toistuvasti kehottanut Burman johtoa kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja demokratian periaatteita, Downer muistuttaa.

Burman maanpakolaishallituksen pääministeri Sein Win kuvailee maansa tilannetta kauhistuttavaksi. Hän pitää naurettavina juntan väitteitä, joiden mukaan viimeaikaisissa levottomuuksissa on kuollut vain kymmenen ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.