Mainos

Aula: Adoptiolainsäädäntö kaipaa uudistusta

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan mukaan ulkomailta Suomeen adoptoitavien lasten määrä on Aulan mukaan noussut aivan toisiin mittaluokkiin kuin aikoinaan ennakoitiin.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan mukaan kansainvälistä adoptiota koskeva lainsäädäntö kaipaa syvällistä kokonaisarviointia. Muissa pohjoismaissa adoptiolainsäädäntöä on vastikään uusittu ja esimerkiksi vanhempien valmennusta vahvistettu. Myös kansainväliset velvoitteet ja lapsen oikeudet ovat täsmentyneet, totesi Aula tänään kansainvälistä adoptiota käsittelevässä juhlaseminaarissa.

Ulkomailta Suomeen adoptoitavien lasten määrä on Aulan mukaan noussut aivan toisiin mittaluokkiin kuin aikoinaan ennakoitiin. Myös suomalaisten perheiden ja luovuttavien maiden tilanteet ovat muuttuneet. Tästä syystä on pohdittava, kyetäänkö lapsen etu uusissa tilanteissa turvaamaan nykyisellä lainsäädännöllä. Samalla myös perheiden valmennusta ja päätöksentekoa on arvioitava uudelleen.

Aulan mielestä myös neuvoloissa, päiväkodeissa ja koulussa tarvitaan nykyistä parempaa asiantuntemusta näiden adoptiolasten ja -perheiden tarpeista. Kansainvälisen adoption kautta tulleilla lapsilla on taustallaan samantyyppisiä tai paljon vaikeampiakin elämänvaiheita kuin kotimaassa huostaan otetuilla ja kodin ulkopuolelle sijoitetuilla lapsilla.

-Kaikki adoptiolapset eivät tule Suomeen taaperoiässä, vaan osa heistä voi olla jo lähellä kouluikää ja kielivaikeudet, syrjintä ja rasismi ovat monen lapsen arkea, muistuttaa Aula.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.