Mainos

Auf Wiedersehen English – tuhoaako Brexit englannin kielen aseman EU:ssa?

Kun Britannia äänesti kesällä lähtevänsä EU:sta, levisivät huhut englannin poistamisesta unionin viralliselta kielikartalta. 

– Englanti on virallinen kielemme, koska Yhdistynyt kuningaskunta on niin antanut tiedoksi. Jos se ei ole jäsen, meillä ei olen englannin kieltä, sanoi pian Brexit-kansanäänestyksen jälkeen eurokansanedustaja Danuta Hübner.

Keskustaoikeistolaiseen EPP-ryhmään kuuluva puolalainen Hübner on europarlamentin perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunnan puheenjohtaja. 

Englannin poistuminen olisi tappio erityisesti Irlannille ja Maltalle. Englanti ei nimittäin ole kummankaan virallinen kieli EU:ssa.

Kirjailija Mark Twainin lausahdusta soveltaen, huhut englannin kielen EU-kuolemasta ovat kuitenkin liioiteltuja.

– Kun ne (Irlanti ja Malta) liittyivät EU:hun, ne valitsivat itselleen toisen virallisen kielen, koska englanti jo oli virallinen kieli (EU:ssa), sanoo Niina Saloranta, tiedottaja Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimistossa.

2:04

Englanti on ja pysyy 

Ei kuitenkaan kannata lyödä vetoa sen puolesta, että englanti ei pysyisi virallisena kielenä, sillä kertoimet ovat pienet. Kielen virallisen aseman yliviivaamiseen tarvitaan nimittäin jäsenmaiden yksimielinen päätös.

Englantia puhuvat Irlanti ja Malta eivät suostuisi tähän, vaikka Irlanti ilmoitti EU:hun liittyessään viralliseksi kielekseen iirin ja Malta maltan kielen. 

Englanti on muutenkin Brysselin käytävillä keskeinen käytännön kieli. Kovin monella ei ole haluja sen poistamiseen, vaikka ranska on myös olennainen työ- ja verkostoitumiskieli. Joten, keep calm and speak English, ce n'est pas un adieu.  

2:34

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.