Mainos

Auer-tuomio torstaina - ei taas äänestyspäätöstä

Syyllinen, syytön, ratkaisematon, syyllinen. Siinä on oikeuslaitoksen tuomiot tähän mennessä Jukka S. Lahden murhasta. Ratkaisematon tarkoittaa tietysti korkeimman oikeuden päätöstä palauttaa juttu lähtöruutuun.

Yhdeksän tuomaria on puinut Anneli Auerin syyllisyyttä. Viisi on pitänyt Aueria syyttömänä ja neljä syyllisenä.

Vaasan hovioikeus antaa torstaina jo viidennen tuomioistuimen ratkaisun Ulvilan murhasta.

Molemmat Anneli Auerin syylliseksi katsoneet Satakunnan käräjäoikeuden päätökset (2010 ja 2013) olivat äänestysratkaisuja. Jälkimmäinen jopa niin, että kaikilla kolmella tuomarilla oli erilainen tulkinta tapauksesta.

Uusimmassa päätöksessä kaksi tuomaria katsoi - eri perustein - Auerin olevan ainoa mahdollinen tekijä ja siksi syyllinen. Vähemmistöön jäänyt tuomari ei puolestaan kyennyt sulkemaan mahdollisuutta ulkopuolisesta tekijästä pois.

Vaasan hovioikeus tulkitsee pitkälti samaa näyttöä kuin Satakunnan käräjäoikeus viimeisellä kerralla. Tärkeimmät uudet todisteet ovat 14 valokuvaa talon terassin ovesta. Näitä ei alun perin ollut otettu esitutkintaan ja ne löytyivät poliisin tietokoneelta vasta kun syyttäjä nyt pyysi kaiken kuvamateriaalin.

Auerin kertomuksen mukaan ulkopuolinen mies rikkoi terassin oven ikkunan ja tuli siitä sisään taloon. Syyttäjän mielestä löytyneet lähikuvat kuitenkin kumoavat kertomuksen, sillä Lahden verta oli kuvien perusteella oven ulkopuolella lyöntijäljen kohdalla. Se kertoisi lavastuksesta.

Tällaisten kuvien yllättävä paljastuminen tässä vaiheessa kuvastaa edelleen poliisitutkinnan virhealttiutta. Tämä tapaus ei ole kunniaksi suomalaiselle rikosoikeusjärjestelmälle.

Jutussa tapahtuneiden virheiden määrä on käsittämätön - ja täysin kohtuuton sekä syytetyn että erityisesti uhrin lapsien kannalta. Juttua on puitu kahdeksan vuotta – lasten koko nuoruus.

Varsinainen käsittely päättyi hovioikeudessa jo lokakuussa. Alun perin päätöksen piti tulla joulun alla, mutta aikataulu venyi vielä kahdella kuukaudella. Mitään syytä hovioikeus ei tälle ole ilmoittanut.

Toivottavasti aika on käytetty huolellisten ja selkeiden perustelujen kirjoittamiseen - suuntaan tai toiseen.

Kaikkien käsittelyjen ja valtavien esitutkintamateriaalipinojen jälkeen hovioikeus on joutunut miettimään erityisesti sitä onko Auerin syyllisyydestä jäänyt järkevä epäily.

Syyllinen tai syytön, mutta toivottavasti ei taas uutta äänestysratkaisua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.