Mainos

Auer-dokumentin ohjaaja: Oikeusprosessi on ollut traaginen farssi

Ohjaaja Pekka Lehdon dokumentti Anneli Auerista ja Ulvilan murhamysteeristä herättää asiantuntijoissa monenlaisia tunteita ja ajatuksia.

– Suomalainen oikeuslaitos tarvitsee enemmän tällaista kriittistä keskustelua, toteaa asianajaja Erkki Aurejärvi nähtyään Pekka Lehdon dokumentin Ulvilan murhamysteeri.

Pari kertaa Aurejärvi huokaisee ja manaa seuratessaan Anneli Auerin oikeusjutun kulkua valkokankaalla. Tutkinnanjohtajat ja juristit puhuvat avoimesti - mm. tapauksesta, jossa poliisi pyysi apua selvännäkijältä.  Meedion mukaan "murhaaja pakeni heinäpeltoon".   Rikospoliisi myöntää elokuvassa, että enempää ei olisi voinut mennä pieleen.

– Eihän tuollaista saisi tapahtua oikeuslaitoksessa, puuskahtaa Aurejärvi. Tämä on muutenkin synkkä ja traaginen  - ja hyvin vaikea tapaus.

"Syyttäjän näyttö ei riitä"

Oikeudenkäyntiä täysin ulkopuolisena seurannut Aurejärvi kirkastaa jutun vaikeutta. 

– Auer voi olla syyllinenkin, mutta jos murhajutussa kiistatonta näyttöä ei löydy, syytetty on vapautettava.

Vahvassa dokumentissa syyttäjä Jarmo Valkama sanoo, että näyttö Auerin syyllisyydestä on hätäkeskusnauha. Nauhalta ei kuulu todistetta ulkopuolisesta henkilöstä. Tuolloin 9-vuotias perheen tytär (murha tapahtui v. 2006)on kertonut kodista paenneesta ulkopuolisesta miehestä, mutta oikeudelle tuon ikäisen lapsen todistus ei kelpaa.

– Asia on niin, että vaikka ulkopuolista tekijää ei hätäkeskusnauhalta kuultaisikaan, se ei riitä näytöksi Auerin syyllisyydestä.  Siis, se mitä nauhalta ei kuulu, ei todista mitään ulkopuolisen murhaajan läsnäolosta taikka poissaolosta. Siksi pitäisi löytyä muitakin näyttöjä Aueria vastaan.  Tuomarit ovat äänestäneet, kokeneetkin ovat olleet epävarmoja.

"Auer syyllinen, kun muita ei löydy"

Elokuvan ohjannut Pekka Lehto on tyytyväinen siihen, että saavutti luottamuksen poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa - vaikka hän kritisoikin oikeudenjakajia, joiden tyrimisen seurauksena joku voi saada syyttömänä elinkautisen. Elokuvassa on paljon ennen näkemätöntä kuulustelumateriaalia sekä kuvia ja haastatteluja Auerista vankilassa.

– En ole paljastamassa munauksia. En asetu Auerin puolelle. Mutta oikeusprosessi on ollut farssi, jossa naisesta yritetään tehdä syyllistä kaikin keinoin, kun ulkopuolista tekijää ei löydy, hymähtää ohjaaja.  Jokainen voi vetää johtopäätöksensä itse elokuvan jälkeen.

"Vakuuttava dokumentti - ei vaikuta tuomioon"

– Pelkään, että joulukuussa Vaasan hovioikeudesta tulee elinkautinen, jotta oikeuslaitos voi pestä kasvonsa, arvelee ohjaaja.

Erkki Aurejärvi kehuu elokuvaa "vakuuttavaksi" - mutta on varma, että se ei vaikuta Vaasan hovioikeuden joulukuussa odotettavaan päätökseen.

– Oli päätös mikä tahansa, juttu päättyy oikeuslaitoksessamme siihen. En usko että Korkein Oikeus ottaa enää sitä käsittelyyn, mutta sitten jatketaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Aueria on piinattu aivan kohtuuttoman kauan, toteaa Aurejärvi.

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.