Auer-dokumentin ohjaaja: "Media on demonisoinut Anneli Auerin"

– Hän on lämminsydäminen perheenäiti, jolla on aika pehmeät arvot. Hän on uskonut, mitä poliisi on hänelle sanonut ja ehkä se on koitunut hänen kohtalokseen, sanoo ohjaaja Pekka Lehto dokumenttinsa päähenkilöstä Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crewn haastattelussa.

– Media on demonisoinut tämän henkilön täysin. Puhutaan naispaholaisesta ja kauheista teoista kotona. 

Ulvilan murhamysteeri -dokumentti saa huomenna ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla. Ohjaaja Pekka Lehto väittää, ettei elokuva ota kantaa Anneli Auerin syyllisyyteen. Sen sijaan hän haluaa ohjaajana antaa materiaalin puhua puolestaan. Elokuvassa äänessä ovat murhasta syytetty Anneli Auer ja hänen vanhin tyttärensä, joka näki surmaajan poistuvan ikkunasta. Lisäksi kuullaan muun muassa jutun ensimmäistä tutkinnanjohtajaa, kihlakunnansyyttäjää ja asianajajaa.

Lehto on tehnyt dokumenttielokuvaansa viisi vuotta. Poliisille elokuvan sisältö tuskin tuo uusia tiedonmurusia, mutta ohjaajan mielestä poliisin on hyvä nähdä murhatutkimusten vaikutukset.  

– Inhimillinen kärsimys perheen sisällä. Lapset kertovat, mitä heille on tapahtunut ja miten poliisi on yrittänyt saada vanhinta tytärtä muuttamaan kertomustaan, kun hän kertoo nähneensä surmaajan hyppäävän ulos ikkunasta, Lehto sanoo.  

– Tämä elokuva katsoo tapahtunutta perheen kannalta. Kyseessä on tragedia, jossa tuhoutuu kuusi ihmistä. Yksi on jo tapettu ja muut tuhoutuvat henkisesti. Syyttäjän ennustus näyttää käyvän toteen.

Ohjaaja Pekka Lehto ei ota kantaa siihen, olisiko hän tehnyt Auerista elokuvan ellei hän olisi uskonut tämän syyttömyyteen. 

– Meillä on tuomioistuimet, jotka määrittelevät kuka on syyllinen tai syytön. Yhdeksästä tuomarista viisi on sitä mieltä, että hän on syytön eli syyllisyydestä on jäänyt epäily. Suomen lain mukaan henkilö tulee vapauttaa, jos syyllisyydestä jää järkevä epäily. Miksi tässä ei ole mennä Suomen lain mukaan? Lehto pohtii elokuvassaan. 

Ulvilan murhajutun oikeuskäsittely alkaa jälleen syksyllä, tällä kertaa Vaasan hovioikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja