Mainos

Audi-mies myönsi yliarvioineensa räjähteen määrän

Kampin autopommijutun oikeudenkäynti on jatkunut tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudessa kuultiin pommin rakentamisesta ja räjäyttämisestä syytettyä 28-vuotiasta vartijaa eli niin kutsuttua Audi-miestä. Kuultavana oli myös vartijan murhan tilaajalle esitellyt 27-vuotias mies.

Pommin räjäyttämisestä syytetty kertoi suostuneensa tekoon osittain jännityksen ja rahan vuoksi, osittain hyvälle kaverille näyttämisen halusta. Lisäksi taustalla oli vielä yksi henkilökohtaisempi syy, sillä vartijan aiemmassa seurustelusuhteessa naisystävän ex-mies oli ollut väkivaltainen. Vartija ei kuitenkaan tuntenut ennalta veriteon tilaajaa eikä uhria. Vartijan käsitys syytteessä olevasta naisesta oli se, että myös nainen olisi tiennyt suunnitelmasta ja hyväksynyt sen.

Nainen on kiistänyt syyllisyytensä, ja häntä kuullaan oikeudessa ensi viikolla. Vartija suostui tekemään työn 17000 eurolla, mistä summasta hän sai noin 1500 euroa etukäteen aseen hankkimista varten. Hän päätyi kuitenkin lopulta käyttämään uhrin surmaamiseen räjähteitä. Vartija myönsi tehneensä "vähän törkeän ylilyönnin" räjähdysaineen määrässä.

Helsingin keskustassa Kampissa uhrin räjäyttämiseen käytettiin viime heinäkuussa 3,75 kiloa eli 30 pötköä dynamiittia. Räjäytys rikkoi läheisten rakennusten ikkunoita, ja sirpaleita lensi räjähdyspaikalta jopa sadan metrin päähän.

Vartija oli tavannut murhan tilaamisesta syytetyn 31-vuotiaan pelinhoitajan muutaman kerran. Tapaamiset oli lopetettu keväällä 2002, minkä jälkeen molempien kaveri 27-vuotias mies olisi syytteen mukaan välittänyt tietoja uhrista vartijalle.

30 dynamiittipötköä "olivat saatavilla"

Vartija oli ensin etsinyt laitonta asetta, mutta ei ollut kyennyt tällaista löytämään. Räjähteiden alkuperää hän ei suostunut oikeudessa paljastamaan.

Syyttäjän kysyessä, oliko miehellä työnsä puolesta mahdollisuus päästä räjäytystyömaakohteisiin, mies vastasi myöntävästi. Hän myös kertoi käyttäneensä suurta määrää dynamiittia yksinkertaisesti siitä syystä, että kyseinen määrä vain "oli saatavilla". Hän kielsi kuitenkin tilanneensa dynamiittimäärää.

- Olette oikeassa, että käsittämättömältä se (räjähteen valinta) tuntuu, vartija sanoi valtionsyyttäjä Jukka Rappelle.

Vartija myönsi, että hänen taloudellinen tilanteensa oli vuosien varrella mennyt huonompaan päin.

- Raha ei pysy käsissä, vaikka palkkani on ollut keskimääräistä vartijan palkkaa suurempi, mies sanoi. Hän toimi tekohetkellä suuren vartiointiliikkeen piirivartiointiesimiehenä.

Useita räjäytysyrityksiä


Räjähdyspäivän aamuna vartija oli ajanut Audillaan uhrin perässä Ruskeasuon siirtolapuutarhalta ja yrittänyt laukaista kauko-ohjaimella uhrin auton tavaratilaan pakatut dynamiittipötköt. Hän yritti räjäyttämistä useita kertoja muun muassa pitkin Mannerheimintietä ajettaessa. Hän oli yrittänyt räjäytystä jopa pidellen kaukosäädintä auton ulkopuolella.

Miehen mukaan hänelle oli yllätys, että uhri oli lähtenyt ajamaan kohti keskustaa. Mies oli säätänyt Kisahallin ohitettuaan kauko-ohjaimen "säätimen" hakemaan jatkuvaa signaalia räjähteisiin.

- Tällöin kaukosäädin toimii tavallaan kuin hands free -laitteena, kuten syyttäjä on esittänyt. Mutta siinä tilanteessa en osannut ajatella asiaa sillä tavalla, enkä enää yrittänyt räjäyttää autoa, vartija kertoi.

Lopulta vartijan päästessä Pohjoiselle Rautatiekadulle Helsingin keskustassa hän epäili uhrin huomanneen hänet. Vartija lähti ohittamaan uhrin autoa, ja hänen omaksi yllätyksekseen "silloin pamahti".

Kaukosäätimen kantomatka oli noin 150 metriä. Autojen kuoret lyhensivät kantomatkan noin 20 metriin, ja dynamiitit räjähtivät vasta kun vartija ajoi riittävän lähelle uhrin autoa.

27-vuotias kaveri kiistää yllytyksen


Yllytyksestä murhaan syytetty 27-vuotias mies kiisti oikeudessa keskustelleensa uhrin tappamisesta 31-vuotiaan pelinhoitajan kanssa. Hän myöskin kiisti välittäneensä tietoja uhrin liikkeistä vartijakaverilleen ennen räjähdystä. Samoin hän kielsi kannustaneensa 31-vuotiasta pelinhoitajaa surmaamiseen.

27-vuotias kaveri väitti vaikenemisensa esitutkinnan aikana johtuneen poliisin painostuksesta. 27-vuotiaan mukaan hänelle oli sanottu esitutkinnan aikana muun muassa, että: "kaiken takana on paha, paha nainen, ja ettekö te tajua olleenne vain hänen juoksupoikiaan".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.