Mainos

AU vetää joukkonsa Darfurista

AU:n joukot lähtevät Darfurista syyskuun lopussa. YK lähettää alueelle 20 000 rauhanturvaajaa. Sudan vastustaa kiivaasti YK joukkojen sijoittamista Darfuriin.

Afrikan unionin (AU) rauhan ja turvallisuuden neuvosto on päättänyt kokouksessaan Addis Abebassa, että tulitaukotarkkailijoiden mandaatti Sudanin Darfurissa päättyy aiotusti syyskuun lopussa. AU on perustellut päätöstä varojensa vähyydellä.

Sitä ennen YK-joukkojen maahantuloa vastustava Sudanin hallitus oli esittänyt ristiriitaisia lausuntoja AU:n roolista Darfurin verisen selkkauksen rauhoittamisessa.

Maanantaina presidentin neuvonantaja kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Sudan sallii AU:n joukkojen jäädä Darfurin alueelle, mutta ei osana YK:n rauhanturvajoukkoa.

Presidentin neuvonantaja Mustafa Osman Ismail tarkensi ennen AU:n päätöstä, että 7000 sotilaan vahvuiset AU:n joukot voivat jäädä, jos niiden omaa mandaattia jatketaan syyskuuta pidemmälle. Näin ei siis käynyt.

Aiemmin Sunnuntaina Sudanin ulkoministeriön edustaja sanoi, että AU:n joukkojen on lähdettävä Darfurin maakunnasta syyskuun lopussa, jolloin niiden toimiaika päättyy. Edustaja sanoi päätöstä lopulliseksi.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime viikolla noin 20000 vahvuisen rauhanturvajoukon sijoittamisen Darfuriin.

Sudan vastustaa YK-joukkoja

Sudanin hallituksen edustajien mukaan YK-joukkojen todellisena tavoitteena on hallituksen vaihto Sudanissa ja maan rikkauksien ryövääminen.

Sudan on tarjoutunut lähettämään 10000 omaa sotilastaan Darfuriin rauhoittamaan tilannetta, ja se onkin jo siirtänyt lisää joukkoja ja kalustoa Darfurin pohjoisosiin. Tämän on pelätty johtavan uuteen sotaan alueella.

EU:n komissio on kehottanut Sudania hyväksymään YK:n joukkojen tulon Darfuriin. Komission mukaan tämä on ainoa keino taata rauha ja vakaus alueella.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.