Mainos

Atria vähentää väkeä Kuopiosta

Elintarvikekonserni Atria vähentää 118 työntekijää Kuopion-tehtaaltaan. Yhtiö lakkauttaa sikateurastus- ja leikkuutoiminnot Kuopion tuotantoyksikössä ja keskittää toiminnan Nurmoon.

Lihanjalostusyhtiö Atria irtisanoo Kuopion tehtaaltaan 68 työntekijää. Lisäksi 50 määräaikaisen työntekijän työsuhde päättyy maaliskuun loppuun mennessä.

Atria sai näin jo keväällä 2004 aloitetut yt-neuvottelut päätökseen. Ne liittyvät Atrian Nurmon tehtaan laajennukseen ja peruskorjaukseen, minkä seurauksena yhtiö on nyt lopullisesti päättänyt keskittää sian teurastuksen ja leikkuun Nurmoon. Nurmon teurastamon kapasiteetti kaksinkertaistuu noin 4000 sikaan päivässä, kun uudistus valmistuu ensi huhtikuuhun mennessä. Kuopiossa Atria on teurastanut noin 800 sikaa päivässä, mikä on yhtiön mukaan liian pieni määrä kannattavuuden saavuttamiseksi.

Kuopion tehtaalla työskentelee tällä hetkellä 350 ihmistä. Tehtaalle jää naudan teurastus- ja leikkuuyksikkö, kestomakkaravalmistusta sekä lemmikkieläinruuan tuotantoa.

Kun Atria päätti Nurmon investoinnistaan huhtikuussa 2004, se piti mahdollisena korvaavan toiminnan löytämistä Kuopioon. Tuolloin esillä oli naudanlihan tuotannon lisääminen, mutta korvaavaa tuotantoa ei ilmeisesti ole löytynyt.

Irtisanottavien ja määräaikaisten työsuhteiden määrä on suurin piirtein sama kuin keväällä 2004 oli esillä. Kuopion tehtaan työntekijät reagoivat silloin Atrian suunnitelmiin marssimalla ulos työpaikoiltaan.

Pääluottamusmies: Apeat tunnelmat

Atrian Kuopion tehtaalla tunnelmat olivat tänään apeat, kertoi pääluottamusmies Vesa Leskinen.

- Ihmisillä on ollut pitkiä työsuhteita. Jotkut on irtisanottu ennenkin Atrialta, ja he ovat muuttaneet Kuopioon työn perässä. Nyt on taas lähtö edessä, Leskinen sanoi.

Irtisanottaville vakinaisille työntekijöille yhtiö tarjoaa työtä Nurmossa. Leskinen ei osannut ennakoida, moniko siirtyy sinne.

- He joutuvat neuvottelemaan puolison ja lasten kanssa. Muutto ei ole yksinkertainen asia.

Leskisen mielestä tapaus osoittaa, miten helppoa työnantajan on tänään irtisanoa väkeä.

- Se ei tule työnantajalle kalliiksi. Laki velvoittaa yt-neuvotteluihin, mutta puolitoista vuotta käytettiin vain jutusteluun. Yhtiöllä ei ole rahapulaa ja toiminta on kannattavaa, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.