Mainos

Atria osti lihanjalostamon Liettuassa

Atria valtaa jalansijaa Liettuan lihamarkkinoilla ostamalla kokonaan paikallisen liha-alan yrityksen Saltuvan. Kauppahintaa ei ole kerrottu, mutta Saltuvan liikevaihto on noin kymmenen miljoonaa euroa ja sillä on noin 10 prosentin osuus Liettuan markkinoista. Saltuvan pääomistaja on tähän saakka ollut yhtiön nykyinen toimitusjohtaja, joka jatkaa yrityksen johdossa myös kaupan jälkeen.

Saltuva on rakentamassa Vilnaan nykyaikaista lihavalmistetehdasta, mihin yhtiö on saanut myös merkittävän investointiavustuksen. Yhtiön tuotteita myydään Liettuassa Vilniaus Mesos Kombinatas -tuotemerkillä.

Atrian tavoitteena on entisestään vahvistaa Saltuvan asemaa Liettuan markkinoilla, joilla ei vielä toimi muita länsimaisessa omistuksessa olevia liha-alan yrityksiä. Liettuan liha-alan markkinat ovat kuitenkin Baltian suurimmat ja niiden rakenteen odotetaan muuttuvan olennaisesti maan tulevan EU-jäsenyyden myötä. Baltian maiden makutottumukset vaihtelevat sen verran, että lihatuotteet valmistetaan kussakin maassa kansallisesti.

Myös Venäjän markkinat tähtäimessä


Yrityskauppa Liettuassa on osa Atrian strategiaa rakentaa Suomen ja Ruotsin rinnalle myös kolmas kotimarkkina-alue. Liettuan lisäksi Atria kertoo tutkivansa mahdollisuuksia kehittää tuotannollista toimintaa Venäjällä. Tämä voi tapahtua joko yksin tai sopivan yhteistyökumppanin kanssa.

Atrian kotimaan liiketoiminnassa kannattavuus on parantunut kaikilla muilla liiketoiminta-alueilla paitsi teurastamoteollisuudessa. Erityisesti sianlihan käsittelyssä suuri ylituotanto koko Euroopassa ja Suomessa on heikentänyt hintatasoa merkittävästi. Yhtiö arvioi nyt, että sikasuhdanteeseen on odotettavissa parannusta vasta jossain vaiheessa ensi vuoden puolella.

Atrian liikevaihdon odotetaan tänä vuonna nousevan runsaaseen 800 miljoonaan euroon, mistä noin 40 prosenttia kertyy Ruotsin toiminnoista.

(MTV3-STT)

12:17

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.