Mainos

Atria keskustellut yhteistyöstä ruotsalaisten kanssa

Atria neuvottelee Ruotsin maataloustuottajajärjestön LRF:n kanssa yhteistyöstä liha-alan järjestelyissä Ruotsissa.

Atria kertoi tänään neuvottelevansa Ruotsin maataloustuottajajärjestön LRF:n kanssa yhteistyöstä liha-alan järjestelyissä Ruotsissa.

LRF:llä on huomattavia omistuksia useissa suurissa liha-alan yhtiöissä sekä Ruotsissa että Tanskassa, ja ilmeisesti Atria on kiinnostunut ostamaan ainakin osan niistä. LRF on mm. Ruotsin suurimpiin liha-alan yhtiöihin kuuluvan Spira-konsernin pääomistaja.

Atrian toimitusjohtaja Seppo Paatelainen ei halunnut tänään tarkemmin täsmentää neuvottelujen tavoitetta tai aikataulua, mutta sanoi Atrian jo pitkään pyrkineen laajentamaan huomattavasti toimintaansa Ruotsin markkinoilla.

Jo nyt Atrian noin 637 miljoonan euron liikevaihdosta lähes kolmannes tulee Ruotsista, jossa se omistaa Lithells-konsernin ja lihaa myyvän Atria Meat AB:n.

Atria kertoi neuvotteluista pörssitiedotteessa, joka Paatelaisen mukaan annettiin siksi, että tieto niistä joka tapauksessa olisi vuotanut julkisuuteen. LRF-neuvottelujen lisäksi Atria tutkii edelleen myös muita mahdollisuuksia kehittää toimintaansa Ruotsin liha- ja valmisruokamarkkinoilla.

Tappiollista Spiraa on saneerattu

LRF:n omistuksiin kuuluvan Spiran liikevaihto nousi viime vuonna 4,4 miljardiin kruunuun eli vajaaseen 500 miljoonaan euroon. Siitä valtaosa kertyy Ruotsissa ja Tanskassa toimivista siipikarjayhtiöistä Kronfågelista ja Damposta.

Punaisen lihan puolella toimii Samfood, jonka tämän vuoden liikevaihto on noin 1,3 miljardia kruunua (noin 145 miljoonaa euroa).

Spiran lisäksi LRF omistaa kolmanneksen Ruotsissa ja Tanskassa toimivasta liha-alan pörssiyhtiöstä Sardus AB:stä. Spira on tehnyt viime vuosina tappiota ja yhtiötä on saneerattu rankasti. Samfood on keskittänyt liiketoimintansa lihavalmisteiden, pakatun lihan ja valmisruoan valmistukseen ja lopettanut useita tuotantolaitoksia. Yhtiön tavaramerkkejä ovat mm. Samfood, Lars Jönsson ja Goman.

Atria on etsinyt aktiivisesti ostettavaa Ruotsista siitä saakka, kun Karjaportti-kauppa viime keväänä karahti karille. Kotimaasta sopivia ostokohteita ei yhtiön mukaan enää löydy, ja Ruotsin-toimintojen laajentaminen avaisi mahdollisuuden hyödyntää molemmilla kotimarkkinoilla tuotekehityksen, tuotannon ja markkinoinnin synergioita.

Atrian Lithellsin liikevaihto oli viime vuonna 1,7 miljardia kruunua eli noin 190 miljoonaa euroa. Lithellsillä on kolme toimialaa eli lihavalmisteita tekevä Atria Lithells, pikaruokayhtiö Atria Concept ja lähitukkukauppaketju Svensk Snabbmat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.