Mainos

Atria kasvatti markkinaosuuttaan

Atrian markkinaosuus Suomen vähittäiskaupan lihamarkkinoista kasvoi viime vuonna ja nousi 24,6 prosenttiin eli noin neljännekseen. Toimitusjohtaja Seppo Paatelainen arvioi, että yhtiö vahvistaa asemiaan edelleen tänä vuonna.

Atrian tänään julkistetun tilinpäätöksen mukaan liikevaihto ilman viime vuoden lopulla ostettua ruotsalaista Lithells-konsernia nousi yli 2,3 miljardiin markkaan eli vajaat viisi prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Lithellsin liikevaihto oli 804 miljoonaa markkaa.

Viime vuonna Atrian kannattavuus laski hivenen vuotta aiemmasta. Käyttökatetta kertyi 200 miljoona markkaa eli 8,5 prosenttia liikevaihdosta. Vuotta aiemmin Atrian käyttökate oli 199 miljoonaa eli 8,8 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiön omavaraisuus pysyi edellisvuoden tasolla ja oli 52,1 prosenttia. Atrian liikevoitto nousi 103 miljoonasta 106 miljoonaan markkaan ja tulos ennen satunnaisia eriä 74 miljoonasta 82 miljoonaan markkaan. Tilikauden voitto oli 54 miljoonaa, kun se vuotta aiemmin oli 30 miljoonaa markkaa. Tulos osaketta kohti laski 4,76 markasta 4,08 markkaan.

Lithells on Paatelaisen mukaan voimakkaassa kehitysvaiheessa ja sen tuloksen odotetaan merkittävästi paranevan tänä vuonna. Viime vuonna Lithellsin voitto ennen varauksia oli lähes 13 miljoonaa markkaa. Kauppa nosti Atrian Pohjoismaiden suurimmaksi lihavalmisteiden ja valmisruoan tuottajaksi. Atrian käsittelemä lihamäärä kasvoi viime vuonna seitsemän prosenttia teurasmäärän noustessa 105 miljoonaan kiloon. Vähittäiskauppa- ja suurtalousmyynnin määrä säilyi edellisvuoden tasolla kulutuksen hiipuessa kotimaassa.

Atrian vienti nousi viime vuonna 260 miljoonasta 325 miljoonaan markkaan. Paatelainen uskoo viennin kasvavan jatkossakin. Hänen mukaansa vain vahva kansainvälinen asema luo mahdollisuuksia lihantuotannon ja lihateollisuuden säilymiselle kilpailukykyisinä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.