Mainos

Atooppinen allergia voi herkistää masennukselle

Atooppiset allergiat kolminkertaistavat naisen riskin sairastua masennukseen. Tiedot ilmenevät lääketieteen lisensiaatti Markku Timosen väitöskirjasta, joka tarkastetaan tänään Oulun yliopistossa.

Tutkimuksessa todettiin, että atooppista allergiaa, eli astmaa, allergista nuhaa tai atooppista ihottumaa sairastavilla naisilla oli lähes kolmikertainen riski sairastaa masennusta joskus elinaikanaan. Atopian ja masennuksen välinen yhteys oli sitä selvempi, mitä vaikeammasta masennuksesta oli kyse. Miehillä vastaava yhteys oli havaittavissa vain kaikkein vaikeimpien masennusten yhteydessä.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että mikäli tutkittujen äideillä oli todettu atooppinen allergia, niin heidän tyttärillään oli 31 ikävuoteen mennessä lähes kaksinkertainen riski sairastaa masennusta verrattuna ei-atooppisten äitien jälkeläisiin.

Väitöskirjatyössä tutkittiin yli 6000 Oulun ja Lapin lääneissä vuonna 1966 syntynyttä lasta raskaudesta 31 ikävuoteen asti, jolloin heiltä todettiin mahdollinen atooppinen allergia. Masennuksen määrittely perustui henkilön omaan arvioon sekä masennuksista johtuneisiin sairaalahoitojaksoihin.

Lääketieteen lisensiaatti Markku Timosen mielestä atopian ja masennuksen mahdollinen samanaikainen esiintyminen tulee ottaa huomioon lääkärin työssä, koska molemmat taudit ovat merkittäviä suomalaisia kansantauteja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.