Mainos

Atomipommilentäjä Charles Sweeney kuollut

Atomipommin Nagasakiin pudottaneen lentokoneen pilotti Charles Sweeney on kuollut.

Toisessa maailmansodassa atomipommin Nagasakiin pudottaneen lentokoneen pilotti Charles Sweeney on kuollut bostonilaisessa sairaalassa, kertoi sanomalehti Boston Globe. Sweeney oli kuollessaan 84-vuotias.

Sweeney osallistui myös Hiroshiman pommitukseen, joskin tuolloin hän lensi mittalaitteilla varustettua konetta, jonka tehtävänä oli tarkkailla ydinräjähdyksen vaikutuksia.

Nagasakiin 9.8.1945 pudotettu atomipommi Fat Man surmasi räjähtäessään noin 70 000 ihmistä. Pommin ensisijaisena maalina oli Kokuran kaupunki, mutta heikot sääolot pakottivat Sweeneytä vaihtamaan kohdetta.

- Tunne oli samanlainen kuin jos astuisit ulos pimeästä elokuvateatterista ja katsoisit suoraan aurinkoon, kuvaili Sweeney pommin räjähdystä.

Toisin kuin monet muut atomipommitusten kanssa tekemisissä olleet ihmiset, Sweeney ei koskaan kyseenalaistanut pommien pudottamista. Hänen mielestään atomipommit lyhensivät sotaa merkittävästi ja auttoivat pelastamaan satojatuhansia ihmisiä.

- Toivon, ettemme enää koskaan käytä niitä, mutta emme voi hävittää niitä ja pysyä samalla vahvoina. Vahvin hyökkäysvoima on mielestäni paras puolustus, Sweeney sanoi.

Pian sodan jälkeen majuri Sweeney palkkautui Massachusettsin kansalliskaartiin ja yleni vuonna 1957 prikaatikenraaliksi. Sotilasuransa hän päätti vuonna 1976.

Sweeneyllä on kymmenen lasta ja 24 lastenlasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.