Mainos

Atlantis Maahan ja eläkkeelle

Avaruussukkula Atlantis on palannut Maahan viimeiseltä lennoltaan. Atlantis palveli Yhdysvaltain avaruushallintoa Nasaa neljännesvuosisadan ja teki 32 avaruuslentoa. Nasan liki kolme vuosikymmentä kestänyt sukkulalehto-ohjelma päättyy tänä vuonna. Jäljellä ovat vielä Discoveryn ja Endeavourin lennot kansainväliselle avaruusasemalle.

Avaruussukkula Atlantis laskeutui Kennedyn avaruuskeskuksen kiitoradalle Floridan Cape Canaveralissa aikataulunsa mukaan kello 15.48 Suomen aikaa. Sen paluulento ulkoavaruudesta Maan pinnalle kesti 67 minuuttia.

Atlantis teki 12-päiväisen jäähyväislentonsa Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle ja vei sinne muun muassa venäläisen telakointi- ja tutkimuslaboratorion, kuusi jättikokoista akkua aseman aurinkovoimalaan ja vara-antennin. Lennon komentajana oli Ken Ham, toisena lentäjänä Dominic "Tony" Antonelli ja muuna miehistönä Garrett Reisman, Steve Bowen, Michael Good ja Piers Sellers. Matka oli koko sukkulaohjelman 132. lento.

Atlantiksen 32. lento jäi sen viimeiseksi sen 25 vuotta kestäneellä sukkulauralla. Sille kertyi "matkamittariin" kaikkiaan 185 miljoonaa kilometriä. Tai sanassa viimeinen on vielä se takaportti, että Atlantista tarvitaan johonkin hätätehtävään ennen kuin koko sukkulaohjelma loppuu.

Atlantiksen matka oli - jos kaikki sujuu suunnitellusti - kolmanneksi viimeinen sukkulalento. Tämän jälkeen vielä Discovery tekee viimeisen lentonsa syyskuun puolivälissä, ja vihoviimeisen sukkulalennon kunnian saa Endeavour marraskuun lopussa.

Nasa lopettaa tänä syksynä vuonna 1981 alkaneen ohjelman, sillä sukkulat ovat tulleet matkansa päähän sekä kulu- että turvallisuusmielessä. Harvoin julkisuudessa ollut tosiasia on se, että Venäjän Sojuz-ohjelma on ollut ihmishengille turvallisempi. Sukkuloita on tuhoutunut kaksi, Challenger 28. tammikuuta 1986 nousussa ja Columbia laskeutuessaan 1. helmikuuta 2003.

ISS:ää huolletaankin lähitulevaisuudessa Sojuz-kantoraketeilla. Nasan on määrä esitellä sukkulan seuraaja 2015.

Atlantis liukui kiitoradalle Floridassa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.