Mainos

Atlantin korallit vaarassa tuhoutua

Tutkijoiden mukaan jopa puolet Atlantin valtameren koralliriutoista olisi tuhoutunut. Suurimmat riutat löytyvät pimeistä ja kylmistä vesistä kilometrien syvyyksistä.

Koralliriutat ovat yksi valtameren suurimpia mysteereitä. Toisin kuin trooppiset koralliriutat, nämä elävät ilman auringon valoa, kylmissä ja pimeissä Atlantin vesissä. Niistä kasvaa tuhansien vuosien saatossa valtavia, jalkapallokenttiäkin suurempia riuttoja. Herkkien organismien ainoana uhkana on kuitenkin kalastajien verkot.

- Tuhansien tai jopa satojen tuhansien vuosien aikana rakentunut ekosysteemi saattaa tuhoutua hyvin lyhyessä ajassa kokonaan. Modernin teknologian käyttö on uhaksi koralliriutoille, sanoo tutkija Anthony Grehan Irlannin yliopistosta.

Tutkijat eivät ole ainoita, jotka ovat huolissaan koralliriuttojen kohtalosta. Myös kalastajat itse pelkäävät, mitä tuhoa heidän verkkonsa saavat aikaan.

- Olemme toki huolestuneita. Mutta emme tiedä tarpeeksi tieteellisistä asioista, kommentoi kalastaja Pat Fitzpatrick.

- Tarvitsemme sillä puolella apua ja opastusta, hän jatkaa.

Tutkijat ponnistelevat jatkuvasti saadakseen lisää tietoa koralliriutoista ja siitä miten niitä voitaisiin jatkossa suojella.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 26.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.