Mainos

Ateneum maskerad on vuoden kaunein kirja

Viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi on valittu Ateneum maskerad, Taideteollisuuden muotoja ja murroksia -teos. Taideteollisen koulutuksen historiaa käsittelevää teosta pidettiin parhaana viimevuotisista teoksista kootusta kirjavalioiden kokoelmasta. Kaunein kirja ja kirjavalioiden kokoelma julkistettiin eilen Helsingissä.

Lisäksi nimettiin parhaat suojapäällykset. Valinnat tekee Suomen kirjataiteen komitea, johon kuuluu edustajia alan eri tahoilta. Ateneum maskerad on komitean mielestä loisteliaasti muotoiltu juhlateos. Runsas ja hankala materiaali on koostettu huolellisesti, ja lopputuloksena on jäntevä, mutta huolettoman rento ja aihetta tukeva kokonaisuus. Sen ovat toimittaneet Yrjö Sotamaa ja Pia Strandman.

Vuoden kauneimman kirjan graafisen suunnittelun, päällyksen ja sidoksen muotoilun on toteuttanut Minna Luoma avustajinaan Jyrki Poutanen ja Julia Alakulju. Kirjan on kustantanut Taideteollinen korkeakoulu ja painanut Erweko Painotuote Oy. Kirjavalioiden kilpailuun lähetettyjen kirjojen taso oli niin hyvä, että komitealla oli jopa vaikeuksia karsia kirjoja. Arvosteltavaksi lähetettiin 43 kustantajalta 201 kirjaa, joista 57 osallistui suojapäällysten kilpaan. Kirjavaliot valittiin 55. kerran.

Kirjavaliot ja parhaat kannet

Kirjavalioiden kokoelmaan valittiin 21 kirjaa kahdeltatoista kustantajalta. Suojapäällysteen arvostelussa kunniamaininnan sai viisi kirjaa. Kaunokirjallisuuden kirjavalioita ovat Olli Jalosen Yhdeksän pyramidia (Otava), Jukka Koskelaisen ja Tarja Roinilan toimittama Aavistuksia rituaalipuvussa (WSOY) ja Vergiliuksen Aeneis (Loki-Kirjat). Lasten ja nuorten kirjojen valioita ovat Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Veera ja menopelit (Otava), Marjut Hjeltin ja Jaana Aallon Taikametsä (SKS), Jyrki Kiiskisen Jänis ja vanki (Tammi) sekä Marjatta Levannon Unennäkijä tulee, Hugo Simbergin kuvia (Otava).

Oppikirjavalioita ovat Anna Maaria Nuutisen, Pirjo Tolvasen ja Erkki Alasen Luonnonkirja 1 (WSOY) sekä Seppo Isotalon, Tiina Lehtisen ja Katriina Vartiaisen Askeleet. Uskontoa kaikille 7-9 (Otava). Vuoden kauneimman kirjan lisäksi tietokirjavalioita ovat mm. Roland Barthesin Rakastuneen kielellä (Nemo), Anna Perälän Suomen typografinen atlas (Helsingin yliopiston kirjasto), Juhani Seppovaaran Kansakoulu. Armas aika (Rakennustieto) ja Tapio Wirkkala. Ajattelevat kädet -teos (WSOY).

Viime vuoden onnistuneimpina suojapäällyksinä komitea piti Sinikka Lindforsin ja Matti Pikkujämsän kantta Kerttu Aitolan Lisempää laiffia -kirjaan (Otava), Anu Ignatiuksen ja Sinikka Lindforsin kantta Anna-Leena Härkösen kirjaan Sopan syvin olemus (Otava), Kirsikka Männyn kantta Eeva Kilven Perhonen ylittää tien -teokseen (WSOY), Olavi Hankimon ja Tiina Pystysen kantta Pystysen Häpeähäkkiin (WSOY) sekä Marjaana Virran kantta Vuoden huiput 1999 -teoksessa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.