Mainos

Asuntovelallisten kissanpäivät jatkuvat

Asuntovelallisen korkotaakka pysyy edelleen kevyenä. Korkojen nousu jää maltilliseksi seuraavan vuoden aikana, arvioi viisi pankkien ja ennustelaitosten ekonomistia. Alhainen korkotaso elvyttää taloutta, mutta uhkaa ylikuumentaa asuntomarkkinoita.

Ekonomistit arvioivat keskimäärin, että 12 kuukauden euribor on vuoden päästä noin 1,7 prosentissa. Nyt tämä asuntolainoissa yleisesti käytettävä viitekorko on alle 1,3 prosentissa.

Viime viikkoina Kreikan talouskriisin keskellä euriborit ovat värähdelleet aavistuksen ylöspäin. Suomen Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius uskoo, että 12 kuukauden euribor on vuoden päästä 1,5-1,8 prosentin haarukassa.

- Mikäli euroalueen talouskriisi heikentää luottamusta euroalueen pankkisysteemiin, voimme nähdä euriborkoroissa tuntuvia riskilisiä. Tämä tekee euriborkorkojen arvioimisen tällä hetkellä vaikeaksi, Helenius toteaa.

Euriborien liikkeitä ohjaavat odotukset Euroopan keskuspankin ohjauskoron muutoksista. Kreikan kriisi ja euroalueen talouden vaisu elpyminen näyttävät lykkäävän EKP:n aikomuksia nostaa ohjauskoron nostosta. Ekonomisti Timo Hirvonen OP-Pohjolasta arvioi, että EKP nostaa ohjauskorkoa vasta ensi vuonna.

Samoilla linjoilla on Sampo Pankin pääekonomisti.

- EKP aloittanee ohjauskoron varovaisen noston vasta ensi vuoden kesällä, Lauri Uotila haarukoi.

Marginaalit valuvat alaspäin

Asuntovelallisia hyödyttää myös lainamarginaalien varovainen alamäki. Uusissa asuntoluotoissa marginaalit ovat monessa tapauksessa jälleen lähempänä puolta prosenttiyksikköä kuin yhtä.

Asiakkaan maksama korko muodostuu viitekorosta ja pankin omasta marginaalista. Uusien asuntolainojen kokonaiskorot nousevat siis vasta hitaasti yli kahden prosentin sen mukaan, mikä viitekorko luottoon on valittu.

Ilmeisesti juuri alhainen korkotaso ja kotitalouksien tulojen vakaa kehitys ovat lämmittäneet asuntomarkkinat toden teolla. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tammi-maaliskuussa vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat koko maassa 11,3 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Pääkaupunkiseudulla nähtiin peräti vajaan 16 prosentin hintaloikka.

"Maksukyky tulee vastaan"

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ekonomistia asuntojen hintojen nousu jo vähän hirvittää.

- Vaikka emme PTT:ssä ikinä ole uskoneet mihinkään asuntomarkkinoiden suureen ylikuumenemiseen, niin siitä huolimatta pikkuisen hirvittää, miten asuntojen hinnat jatkavat koko ajan nousuaan, Petri Mäki-Fränti toteaa.

Mäki-Fränti ennakoi, että hintaralli voi vielä jatkua muutaman kuukauden

- Uskon, että loppuvuonna tilanne alkaa viimeistään tasaantua. Jossain vaiheessa tulee maksukyky vastaan ja patoutunut kysyntä alkaa markkinoilla olla purettu, hän arvioi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.