Mainos

Asuntotavoitteista jäätiin viime vuonna selvästi

Helsingin seudulla rakennettiin viime vuonna vain hiukan yli puolet niistä asunnoista, jotka kunnissa luvattiin rakentaa. Helsingin seudun 14 kuntaa kirjoitti vuosi sitten valtion kanssa aiesopimuksen, jossa tavoitteeksi asetettiin 13 000 asunnon rakentaminen vuosittain kymmenen vuoden ajan. Sopimuksessa kaikille kunnille määriteltiin oma asuntotuotantotavoitteensa.

MTV:n uutiset selvitti, kuinka kunnat ylsivät tavoitteisiin haasteellisena vuonna 2008.

Ensimmäisenä sopimusvuonna yhdenkään kunnan alueella ei rakennettu asuntoja tavoitteen mukaisesti. Lähimmäksi tavoitetta ylsi Hyvinkää, jossa 330 asunnon tavoitteesta jäi uupumaan vain parikymmentä. Kauimmas jäi Kerava, joka kykeni toteuttamaan 480 asunnon vuositavoitteestaan vain noin viidesosan. Pornaisista ei saatu tietoja valmistuneiden asuntojen määrästä.

Yhteensä Helsingin seudun kunnat tuottivat viime vuonna lähes 7800 asuntoa eli noin 57 prosenttia vuositavoitteesta.

Aiesopimuksen allekirjoittanutta asuntoministeriä tilanne ei yllätä.

- Kaikki tiesivät jo sopimusta solmittaessa, että ensimmäiset vuodet ovat vaikeita. Nyt niistä tuli vielä vaikeampia tämän talouskriisin takia, Jan Vapaavuori (kok.) sanoo.

Viime syksynä rakentaminen pysähtyi Helsingin seudulla kuin seinään.

- 1990-luvun alussa meni kolme vuotta ennen kuin siirryttiin laman pohjille. Nyt mennään pohjalle kaksin-kolminkertaista vauhtia, sanoo Rakennusteollisuus Ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo U. Korhonen.

Hänen mukaansa rakennusalalla on jo nyt 20 000 työtöntä, ja lukema synkkenee kovaa vauhtia.

Valtion lisäbudjetissa uusien asuntojen rakentamiseen on tarjolla 250 miljoonan euron korkotuki, joka on asuntoministerin mukaan saanut hyvän vastaanoton. Tuki saattaisi houkutella esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöitä rakentamaan vuokra-asuntoja.

- Jos vuokra-asuntoja halutaan rakentaa, niin kyllä siihen korkotuet löytyvät. Uskon, että pystymme nostamaan näitä valtuuksia tarvittaessa, Vapaavuori lupaa.

Asuntoministeri patistelee kuntia huolehtimaan nyt vuokra-asuntotuotannosta ja huolehtimaan kaavoituksesta.

- Kun seuraava nousu ennemmin tai myöhemmin tulee, emme saa olla samassa tilanteessa kuin edellisen nousukauden aikana. Silloin tonttipula oli suurin rakentamista rajoittava tekijä, Vapaavuori sanoo.

Rakennusalalla luvataan rakentaa sitä, mitä voidaan.

- Pistämme kaikki kovan rahan parhaat tonttimme nyt ARA- ja vuokratalotuotantoon. Kyllä me olemme talkoissa mukana, Korhonen lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.