Mainos

Asuntorakentamisen kasvu pysähtyi

Asuinrakentaminen jäi tammikuussa vuoden takaiselle tasolle

Asuntorakentamisen kasvu on pysähtynyt kokonaan. Tilastokeskuksen mukaan asuinrakentaminen jäi tammikuussa vuoden takaisen tasolle. Viime vuonna asuntoja rakennettiin 10 prosenttia edellisvuotta enemmän kasvun kuitenkin hidastuessa loppuvuotta kohti.

Samalla koko uudisrakentamisen määrä putosi tammikuussa 2,4 prosenttia vuoden takaisesta, sillä muu kuin asuinrakentaminen väheni melkein 5 prosentilla. Viime vuonna koko uudisrakentaminen kasvoi 4,3 prosenttia edellisestä vuodesta.

Tammikuun vaisut luvut ovat siinä mielessä hieman hämmentäviä, että viimeaikaisten suhdannebarometrien mukaan rakennusalalla menee hyvin. Torstaina julkistetussa Suomen Yrittäjien ja Finnveran kyselyssä rakennusalan yritykset pitivät näkymiä hyvinä niin liikevaihdon kasvun, kannattavuuden kuin vakavaraisuudenkin suhteen. Myös Elinkeinoelämän Keskusliiton indeksissä rakennusalan suunta on alkuvuonna ollut selvästi ylöspäin.

Tilanne edelleen hyvä

Rakennusteollisuus RT ry:n pääekonomisti Bo Salme'n ei näe tilanteessa suurempaa ristiriitaa. Asuntorakentaminen on viime vuosina ollut hyvässä kasvussa aina viime vuoden jälkimmäiselle puoliskolle asti, ja vaikka kasvu nyt näyttää olevan taittumassa, tilanne on edelleen hyvä.

-Viime vuonna aloitettiin 32200 asunnon rakentaminen. Tänä vuonna asuntojen aloitukset tulevat olemaan pienemmät, mutta ei kovin paljon, koska pientalotuotanto on vilkasta, Salme'n arvioi.

-Ihmiset haluavat nykyisin asua pientaloissa - tai ovathan he aina halunneet, mutta nyt siihen on mahdollisuus, hän lisää.

Asuntorakentamista pitää yllä muun muassa se, että korot ovat alhaalla ja asuntoluottojen kysyntä siksikin vilkasta. Lisäksi tammikuu on Salme'nin mukaan huono ajankohta vertailuille, koska asuntorakentamisessa on silloin usein hiljaista. Viime vuoden alussa rakentamisessa oli poikkeuksellisen hyvä tilanne, mikä myös osaltaan vaikuttaa nyt tilastoissa näkyvään laskuun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.