Mainos

Asuntorakentaminen suossa - rahastot kannattelevat

Kuluttajien varovaisuus ja heikko kysyntä vaimentaa yhä asuntorakentamista. Rakennusteollisuuden teettämän kyselyn mukaan yli 60 prosenttia rakentajista kokee, ettei kysyntää ole tarpeeksi.

Ristolaisten perhe uskalsi ostaa rivitalohuoneiston Vantaalta harmaista talousnäkymistä huolimatta. Ennen omistusasuntoa perhe asui Helsingissä vuokralla.

– Totta kai sitoumus pankkiin jännitti. Nyt vain toivotaan, että on rahaa maksaa lainaa 20 vuotta, Minna Ristolainen sanoo.

Ristolaiset uskalsivat tehä ostopäätöksen, koska kummallakin on varmat tulot. Rakennusteollisuuden teettämän kyselyn mukaan yli 60 prosenttia rakentajista kuitenkin kokee, ettei valmiille asunnoille ole tarpeeksi ostajia.

Uudiskohteista varataankin ennakkoon nyt vain 40 prosenttia. Asuntotuotannon rakenteissakin on tapahtunut muutoksia.

– Vapaarahoitteisen vuokra-asuntotuotannon osuus on kasvanut ja vastaavasti oma perusteurakointi on vähentynyt, pääekonomisti Sami Pakarinen kertoo.

Koska yksityinen sektori ujostelee asuntokauppaa, erilaisilla asuntorahastoilla on nykyään merkittävä rooli.

– Kun katsoo näiden suurimpien asuntotuottajien myytäviä asuntoja, viime vuonna 40 prosenttia uudisasunnoista meni rahastoille. Rahastojen osuus tulee olemaan tänäkin vuonna merkittävä, Pakarinen sanoo.

Vaikka omistusasuntoja saattaa nyt seisoa tyhjillään, Pakarinen ei usko pääkaupunkiseudun hintojen painuvan alas.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.