Mainos

Asuntorahaston lama-ajan varainhankinnalle kiitosta

Asuntorahasto pystyi osaltaan turvaamaan sosiaalisen asuntotuotannon rahoitusta niin, että valtio pystyi lainoittamaan laman ja pankkikriisin aikana yli 20 000 asunnon vuosituotannon.

Valtion asuntorahasto pystyi 1990-luvun lamavuosina turvaamaan asuntotuotannon rahoitusta arvopaperistamalla saataviaan, toteaa Valtiontalouden tarkastusvirasto tarkastuskertomuksessaan.

Rahaston johtokunta ei raportin mukaan kuitenkaan pystynyt reagoimaan riittävän nopeasti rahamarkkinoiden muutokseen. Omistusasumisen suosio alkoi kasvaa ja valtion tukeman asuntotuotannon tarve pienentyä sen jälkeen, kun asuntoluottojen aina-ajat pitenivät ja korkotaso aleni.

Asuntorahaston johtokunta olisi ennakoivalla suunnittelulla pystynyt monipuolistamaan varainhankintatapoja ja -välineitä tehtyä joustavammin ja nopeammin, virasto arvioi.

Tarkastusvirasto on muuten tyytyväinen rahaston varainhankintatapaan. Vuosina 1995-2001 asuntorahasto hankki varoja arvopaperistamalla saataviaan, mikä tarkastusviraston mukaan osoittautui tehokkaaksi keinoksi rahoituksen hankkimisessa pääomamarkkinoilta suurissa erissä. Arvopaperistamisessa lainat "myydään" markkinoilla eteenpäin arvopapereina.

Rahoitusohjelman avulla asuntorahasto pystyi osaltaan turvaamaan sosiaalisen asuntotuotannon rahoitusta niin, että valtio pystyi lainoittamaan laman ja pankkikriisin aikana yli 20 000 asunnon vuosituotannon.

Tarkastusviraston tavoitteena oli arvioida, kuinka Valtion asuntorahasto on suunnitellut varainhankintaansa. Tarkastuksessa ilmeni, että arvopaperistaminen oli asuntorahastolle aikaan ja toimintaympäristöön nähden kokonaistaloudellisesti edullisin varainhankintaratkaisu.

Asuntorahaston ulkopuolinen varainhankinta järjestettiin niin, ettei se rasittanut valtion varsinaista lainanottoa.

Valtion asuntorahaston tehtävänä on myöntää aravalainoja ja erilaisen asumisen avustuksia ja korkotukilainoja. Rahasto on loppusummaltaan suurin valtion talousarvion ulkopuolinen rahasto. Taseen loppusumma on ollut vuosina 1998-2003 runsaat yhdeksän miljardia euroa. Rahaston peruspääoman määrä on runsaat kuusi miljardia euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.