Asuntopula + miljoona neliötä tyhjää tilaa = Outo yhtälö

Voitaisiinko pääkaupunkiseudun huutava asuntopula ratkaista rakentamalla koteja tyhjiin toimistotiloihin?

Pääkaupunkiseudulla on jatkuva asuntopula, vaikka siellä on noin miljoonaa neliöitä tyhjää tilaa. Uutta rakennetaan jatkuvasti, mutta samaan aikaan lukuisia toimisto- ja teollisuuskiinteistöjä seisoo tyhjänpantteina.

Yhtälö on eriskummallinen, sillä tyhjillään oleva rakennuksesta ei ole kuin haittaa: omistajalle koituu kustannuksia ja rakennuksen arvo laskee. Pääkaupunkiseudun tyhjistä neliöistä saataisiin rakennettua esimerkiksi 10 000 uutta asuntoa ja samalla katettaisiin kahden vuoden asuntotarve.

Uusi elämä rakennusvanhuksille

Rakennusten ottaminen uuteen käyttöön lisää myös alueen elinvoimaisuutta. – Tulevan käytön pitäisi tukea ympäröivän alueen toimintaa ja täydentää kaupunkirakennetta, painottaa arkkitehti ja konsultti Anna Kähkönen Pöyry Finland Oy:stä.

– Alussa saattaa olla haasteellista tottua ajatukseen, että rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu. Esimerkiksi vanha teollisuusrakennus saattaa olla monen ihmisen entinen työpaikka. Mutta kun silmät avautuvat, ollaan tyytyväisiä, että rakennukselle annetaan uusi elämä, Renor Oy:n toimitusjohtaja Timo Valtonen kertoo.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja