Mainos

Asuntopolitiikka on Suomen ase lähiömellakoita vastaan

Tuoreen asuntoministeri Pia Viitasen mukaan Suomen pitää asuntopolitiikalla ehkäistä Ruotsin lähiömellakoiden kaltaiset tapahtumat. Hän sanoo eriarvoistumisen näkyvän joillakin alueilla jo nyt.

Viitasen mukaan syrjäytymistä ehkäisee, kun asuinalueille rakennetaan entistä enemmän sekaisin vuokra-, omistus-, ja asumisoikeusasuntoja.

– Monimuotoisia asuinalueita tarvitaan entistä enemmän. Nyt jo voi olla, että oppimistulokset ovat heikompia joillakin alueilla. Tähän täytyy puuttua asuntopolitiikalla, sanoi Viitanen MTV3:n Huomenta Suomessa.

– Asuinalueiden syrjäytyminen on vakava ja iso ongelma. Naapurissa on nähty hälyttäviä tapahtumia; Suomessa ei tällaiseen onneksi ole ollut aihetta, sanoi Viitanen.

"Tuhansia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tulossa"

Ministeri Pia Viitasen mukaan valtio pyrkii tuottamaan pääkaupunkiseudulle 2500 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa lähivuosina. Ministeri määrittelee kohtuuhintaisen niin, ettei vuokra saa lohkaista leijonanosaa tuloista.

– Esimerkiksi lapsiperheille ja pienituloisille eläkkeensaajille asumiskustannukset ovat korkeat erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Viitanen sanoo että vuokra-asuntojen rakentaminen on viivästynyt monesta eri syystä.

– Kilpailua on ollut liian vähän. Valtion tukemaan tuotantoon ei ole ollut innostuneita rakentajia tarpeeksi. Nyt valtio tulee itse mukaan markkinoille. Kruunuasuntoja pääomitetaan, ja valtio alkaa toimia itse aktiivisesti.

Kuluttajatutkimuksen tutkimuspäällikkö Anu Raijas sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että asumiskustannukset ovat pienituloisille kohtuuttomat.

– Pienituloisilla voi mennä asumiskuluihin tuloista 40–60 prosenttia, mikä on täysin kohtuutonta, sanoi Raijas.

Ministeri Viitanen vakuuttaa, että asunto-ongelma helpottaa lähiaikoina.

– Olemme tehneet toimenpidekokonaisuuden, joiden yhteisvaikutuksena asuntoja pitäisi syntyä lisää. Osa päätöksistä on jo eduskunnassa, joten uskon että tilanne alkaa helpottaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.